9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul roman a preluat controlul asupra Daewoo Craiova

Statul roman a preluat controlul asupra Daewoo Craiova

Episodul coreean din istoria Daewoo Craiova SA a luat sfarsit ieri, dupa ce reprezentantii statului roman au semnat contractul prin care au rascumparat actiunile detinute de Daewoo. Contractul a fost semnat de You Sik Kim, presedinte si lichidator al Daewoo Motor, si de Ion Ion, vicepresedintele Daewoo Automobile Romania, in prezenta ministrului Economiei, Codrut Seres.

Romania a platit 60 de milioane de dolari

Potrivit anuntului Ministerului Economiei si Comertului, partea coreeana va primi 60 de milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari pentru pachetul de actiuni si 10 milioane de dolari in contul datoriilor uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo. “Valoarea nominala a creantelor a fost de 530 de milioane de dolari, iar valoarea de 10 milioane de dolari a fost una agreata in cadrul negocierilor”, a precizat ministrul Seres.

Startul reprivatizarii, chiar in acest an

Ministrul Economiei a mai anuntat ca procedura de reprivatizare a uzinei cu un investitor strategic va incepe in termen de doua luni de la finalizarea tranzactiei (prevazuta pentru jumatatea lunii octombrie). Statul va mentine in aceasta perioada numarul de angajati, si exista posibilitatea unor noi angajari. Potrivit lui Seres, autoritatile romane intentioneaza sa transfere unui investitor strategic un pachet majoritar de actiuni, care poate oscila intre 51 si 100%. Anuntul privind privatizarea Daewoo Craiova se va face in a doua jumatate a lunii septembrie.
Deocamdata, unitatea va continua productia sub marca Daewoo, pentru care mai detine licenta de comercializare pentru cateva luni.
Pana in acest moment, autoritatile de la Bucuresti au avansat ca nume ale unor companii interesate de uzina de Craiova investitori precum General Motors, Ford, Renault-Nissan si Chery Automobile. Trebuie spus insa ca la inceputul anului General Motors a anuntat ca ar fi interesat doar de productia de motoare la Craiova. Cifra de afaceri a uzinei craiovene pentru acest an este estimata la 260 de milioane de dolari. In aceasta perioada, uzina cumpara piese si componente de la GM Daewoo Auto & Technology, care a preluat in anul 2002 majoritatea uzinelor Daewoo Motor. In primele sapte luni ale acestui an, compania a produs 14.031 de automobile si a livrat firmelor din grupul Daewoo peste 43.000 de motoare si 82.700 cutii de viteze. Cota de piata a companiei a scazut la 8% anul trecut, in comparatie cu 19% in 2004. Intre 1995 si 2006, la Craiova au fost produse peste 250.000 de masini.

Ford, “categoric interesata”

Ford Motor Co este “categoric interesata” in cumpararea uzinei Daewoo de la Craiova, cand guvernul roman va fi interesat sa vanda, a anuntat al doilea producator de autovehicule din SUA. “Ne-am declarat deja interesul de mai multe ori pentru uzina de la Craiova. In urma acordului financiar dintre institutia romana si cea sud-coreeana, putem confirma ca suntem categoric interesati de achizitia uzinei de la Craiova”, a informat Ford.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă