11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSoros s-a pensionat la 81 de ani. Ce lasă în urmă?

Soros s-a pensionat la 81 de ani. Ce lasă în urmă?

Miliardarul George Soros se retrage din afacerile cu plasamente financiare rămânând să administreze doar averea familiei. Fondul său de investiţii, Soros Management Fund, are în prezent active de peste 25,5 miliarde de dolari, cea mai mare parte, peste 24,5 miliarde fiind deţinute de familia Soros sau de apropiaţi ai acesteia. Încă din 2000, Soros a decis să administreze cu precădere banii familiei prin intermediul fondului iar noile prevederi emise de autorităţile de reglementare în privinţa raportării datelor personale ale acţionarilor au grăbit procesul de transformare a Soros Management Fund într-un “birou de familie”.

 Miliardarul a decis să returneze celorlalţi acţionari sumele echivalente cu valoarea activelor deţinute adică aproximativ 1 miliard de dolari. Decizia, anunţată de cei doi fii ai săi, Jonathan şi Robert, consfinţeşte practic transfomarea lui George Soros din investitor în filantrop. Cel mai probabil, miliardarul în vârstă de 81 de ani se ca dedica exclusiv fundaţiei care îi poartă numele şi care activează în 70 de ţări ale lumii. Trecerea de la statutul de investitor la acela de filantrop a fost gândită în mai mulţi paşi , retragerea fiind doar ultimul dintre ele.  

 

Omul care a prăbuşit lira sterlină

 

Punctul culminant al carierei de speculator a lui George Soros a fost în 1992 atunci când a câştigat 1 miliard de dolari în doar câteva zile pariind împotriva Băncii Angliei. Soros a forţat practic banca centrală britanică să scoată lira sterlină din sistemul european al cursurilor de schimb(ERM 2) pentru a evita un dezastru economic. Soros s-a născut în 1930 în Ungaria. Numele său din certificatul de naştere este Dzjchdzhe Shorash. Împreună cu familia a părăsit ţara în 1944 din cauza ocupaţiei naziste(este de origine evreu). Studiile şi lea- făcut la London School of Business iar la 26 de ani s- angajat ca trader la o companie din New York. După propria mărturie îşi propunea să strângă 500.000 de dolari în cinci ani şi apoi să se întoarcă la Londra pentru a-şi termina studiile de filozofie. Nu s-a ţinut de promisiune şi a rămas în lumea finanţelor iar în 1973 şi-a deschis propria firmă. În 2000 fondul lui Soros era deja cel mai mare din lume administrând active de 22 de miliarde de dolari.

 

Bani din prostia şi lăcomia altora

 

Soros a făcut cei mai mulţi bani pariind de evoluţii negative ale pieţei. Astfel, în 1997 a simţit începuturile a ceea ce avea să devină “criză asiatică” şi a câştigat miliarde de dolari pariind pe o depreciere a monedei tailandeze şi profitând de mişcările dezastruoase ale guvernului local care a pierdut pierdut miliarde în încercarea de a suţine moneda. Soros nu a lipsit nici la începuturile “crizei subprime” pe care a speculat-o cu inteligenţă. În 2007 fondul său a avut un randament de 32% mai ales datorită unor “active toxice” iar în 2008 a avut câştiguri de 9% în ciuda faptului că, pe medie, fondurile de investiţii au fost în scădere cu 14%.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă