Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Solutii de la oamenii politici

Erdei-Doloczki Istvan, deputat UDMR Instruirea functionarilor "Pentru a atrage fonduri financiare europene trebuie sa se faca o instruire a functionarilor care sa fie apti sa faca propuneri de proiecte eligibile si, in al doilea ...

Share

Rodica Daniciuc 0 comentarii

27.10.2005 - 00:00
Erdei-Doloczki Istvan, deputat UDMR
Instruirea functionarilor

"Pentru a atrage fonduri financiare europene trebuie sa se faca o instruire a functionarilor care sa fie apti sa faca propuneri de proiecte eligibile si, in al doilea rand, trebuie sa fie creat un spatiu economic care sa poata genera surse pentru contributia financiara proprie, aportul propriu financiar al celui care solicita aceste fonduri. Daca nu avem aceste doua obiective rezolvate, atunci tare greu vor intra acesti bani in tara noastra! Niciodata nu putem spune ca functionarii sunt foarte bine pregatiti in domeniu, cu atat mai mult cu cat chiar si conditiile, criteriile se schimba continuu dinspre Uniunea Europena. Pentru ca, si acolo, se intampla lucruri interesante. In loc de 15 membri, acum sunt 25, dupa 2007 vor fi 27 de tari membre. Deci, evident ca si aceste criterii vor fi modificate. Iar noi avem obligatia noastra ca sa fim la curent cu aceste schimbari. Exista organizatii neguvernamentale care deja s-au profilat pe acest gen de instruiri, dar este si de datoria autoritatilor publice sa informeze si sa acorde o atentie mult mai mare in pregatirea acestor persoane".

Gratiela Iordache, deputat PC
Acces la informatie

"In primul rand, trebuie asigurata accesarea informatiei, diseminarea acesteia. Agentiile guvernamentale si, in general, institutiile implicate in acest proces trebuie sa disemineze informatia pana la ultimul nivel, adica pana la nivelul omului care trebuie sa ia acesti bani, in speta, pentru SAPARD, pana la nivelul taranului. Apoi, trebuie sa existe o consultanta asa cum este acum, gratuita, dar in acelasi timp mult mai eficienta si mult mai larga, care sa-i ajute sa-si intocmeasca documentatiile! Pentru ca adevarata problema este ca nu putem sa accesam banii, pentru ca nu stim sa facem proiecte! A treia problema este legata de simplificarea aparatului birocratic care s-a construit si incepe sa se construiasca in jurul a acestor fonduri. Apoi, categoric trebuie intarit controlul asupra modului in care sunt accesate si cheltuite aceste fonduri europene".

Radu Catalin Dragus, deputat PD
O mai buna legatura cu bancile

"Ar fi nevoie de o mai buna informare, de o mai buna legatura a autoritatilor finantatoare cu bancile, in vederea sprijinirii potentialilor beneficiari de credite si de o mai buna capacitate a administratiei locale de a sintetiza proiecte. Deci de a alege, din multitudinea de proiecte nastrusnice care apar, acele proiecte care sunt viabile si care sunt utile zonei. In plus, ar fi nevoie, cert, de o consultanta mai buna din punct de vedere economic, contabil, financiar. Pentru ca sunt foarte multi care au posibilitati, idei, dar nu stiu sa-si aleaga consultantul. De exemplu, exista societati de experti contabili, care functioneaza in teritoriu, despre care multi inca nu stiu. De asemenea, este nevoie de un sprijin mai puternic al Guvernului pentru sustinerea perioadei de decontare. In cazul multor proiecte, perioada de decontare se face la peste 60-90 de zile, ceea ce inseamna o greutate financiara in plus pentru unitatile administrativ-teritoriale. Or, aceasta perioada ar fi optim sa fie de 30 de zile, maxim 45 de zile, avand in vedere si posibilitatea de contractare a unor credite cu dobanzi pe termen scurt".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...