9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSchimbarea regimului de impozitare. Ce se întâmplă cu facturile?

Schimbarea regimului de impozitare. Ce se întâmplă cu facturile?

Vom analiza în cele ce urmează 3 cazuri în care intervine necesitatea ajustărilor în materie de taxe şi impozite. Articolul a fost realizat în urma discuţiilor cu Elena Rădulescu, de la firma Conta Rădulescu.

1. O societate neplătitoare de TVA, devine plătitoare de TVA prin exercitarea opţiunii sau depăşirea plafonului de 65.000 euro. În perioadă când societatea a fost neplătitoare a emis unele facturi pe care în prezent este nevoită să le storneze. Ce se întâmplă cu TVA-ul ?

Necesitatea stornării facturilor intervine în următoarele cazuri:
– stornarea unei facturi (total sau parţial), având în vedere că serviciile facturate anterior nu vor mai fi prestare, sau bunurile pentru care s-a facturat un avans, nu vor mai fi livrate.
– stornarea unui avans, încasat şi facturat anterior, şi facturarea contravalorii bunurilor livrate sau serviciilor prestare.
– returul sau refuzul mărfurilor livrate (total sau parţial), însoţit şi de returul fizic al bunurilor.

În asemenea cazuri, se va emite o factură cu semnul minus, mentionandu-se şi TVA-ul aferent cu semnul minus pe factură. Această factură este denumită “factură de storno” şi va aplica acelaşi regim fiscal ca şi cel aplicat la data facturii iniţiale. Astfel chiar dacă în momentul stornării societatea nu mai este plătitoare de TVA, se va emite o factură de storno, respectând acelaşi regim şi cotă, aplicate la emiterea facturilor iniţiale. Pentru a evidenţia aceste sume de recuperat în decontul de TVA, se va întocmi formularul 307, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a efectuat stornarea, serviciilor/avansurilor.

2. O societate nu mai aplică TVA la încasare prin depăşirea plafonului de 2.250.000 lei, cum procedează cu TVA-ul neexigibil aferent facturilor emise neîncasate, înainte de a depăşi acel plafon?

Având în vedere că începând cu 2014, nu va mai exista obligaţia aplicării sistemului de TVA la încasare, mai multe societăţi care vor solicita ieşirea din acest regim (fără să depăşească plafonul de 2.250.000 lei) se vor confrunta cu această situaţie.

Daca în cursul unui an, o societate depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei la cifra de afaceri , sistemul TVA la încasare se va aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei în care plafonul a fost depasit, fiind obligată să depună formularul 097 până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost depăşit plafonul.
În cazul facturilor emise înainte de data ieşirii din sistemul de TVA la încasare, neîncasate la data schimbării regimului de impozitare şi care vor fi încasate ulterior, după ieşirea din sistemul TVA la încasare, regimul se aplică în continuare fără modificări. TVA va deveni exigibila, respectiv de plată la data încasării, dar nu mai târziu de împlinirea termenului de 90 zile de la data emiterii facturii.

3. O societate depăşeşte plafonul de 65.000 euro, prin urmare îşi schimbă sistemul de impozitare de la cel de microîntreprindere respectiv impozit de 3 % pe venituri, în cel de plătitoare de impozit de 16% pe profit, începând cu trimestrul în care depaseste cifra de afaceri, iar impozitul pe profit se calculeaza cumulat de la începutul anului.

Sumele achitate în contul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se vor scădea din cele datorate că impozit pe profit şi se va achita/declara diferenţa dintre suma datorată şi cea achitată deja că impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Începând cu 1 ianuarie, s-a impus un plafon de 20% aplicabil vaniturilor din consultanta şi management. Acest plafon reprezintă punctul de la care, o societate, încetează să plătească 3% pe venituri şi este obligată să depună Formularul 010, în termen de 30 zile, pentru a-şi schimbă sistemul de impozitare.

Menţionam că în 2013, nu a existat acest plafon, şi s-a creat o portiţă legală, prin care anumite societăţi care facturau chiar şi 1 leu, servicii de consultanţă, îşi modificau legal sistemul de impunere de la 3% pe venituri în 16% pe profit.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă