12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScandal la varf in conducerea BVB

Scandal la varf in conducerea BVB

Nemultumit de lipsa de transparenta a Bursei, Cristian Sima si-a dat demisia din Consiliul de Administratie.
Acesta a criticat conducerea pentru ca s-a opus introducerii unui set de masuri care ar fi dus la cresterea eficientei.
Un alt membru al CA ii da dreptate, spunand ca actualul board al bursei este "o cooperativa de vot".

 

Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Holding, si-a prezentat ieri in mod oficial demisia din Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Principala sa nemultumire a fost lipsa de transparenta de la BVB. El a declarat ca a recurs la aceasta masura deoarece "ii deranja pe membrii Consiliului Bursei". In aceste conditii, a anuntat ca va convoca Adunarea Generala a Actionarilor Bursei pentru a incerca schimbarea Consiliului de Administratie. "N-am reusit sa fac ceea ce mi-am propus in calitate de membru al boardului Bursei. Voi incerca sa cumpar actiuni la BVB pentru a reusi sa schimb actualul Consiliu de Administratie cu oameni mult mai dinamici. Nu mai vreau sa invinuiesc pe nimeni, dar cred ca actualul consiliu trebuie inlocuit", a spus Sima.

Scrisoarea de demisie

Intr-o scrisoare adresata ieri Consiliului de Administratie, acesta a precizat ca unul dintre motivele demisiei este esecul incercarii de a introduce o serie de schimbari de natura sa eficientizeze activitatea BVB. Cristian Sima s-a aratat nemultumit de lipsa de transparenta din cadrul Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti si a criticat acest organism pentru ca s-a opus introducerii unui set de masuri ce ar fi dus la cresterea eficientei Bursei. Sima a criticat si sistemul de calculare a indicilor BET si BET-FI, precum si modalitatea de introducere a actiunilor derivate.
"In momentul in care am candidat pentru aceasta demnitate si am cerut votul actionarilor Bursei am considerat ca se impun o serie de schimbari in activitatea societatii, avand convingerea ca pot sa determin aceste schimbari cu sprijinul colegilor din consiliu.
Doream in acel moment crearea unei transparente care sa-i confere institutiei credibilitate in fata actionarilor, a emitentilor si investitorilor, demers in care insa am esuat din cauza micilor orgolii pe care eu, din nefericire, nu am reusit sa le diminuez, ci, dimpotriva, le-am exacerbat. Spre exemplu, am solicitat intr-o sedinta a Consiliului ca investitorii interesati sa cumpere si sa vanda actiuni la o societate cotata la BVB in perioada dintre marirea de capital social pana la creditarea noilor actiuni in contul actionarilor sa fie avertizati asupra riscului la care se expun; solicitarea mea s-a lovit de un zid de abtineri. De asemenea, ritmul cu care se introduc produsele derivate este mult mai lent decat cel pe care mi-l propusesem, desi am fost implicat tot timpul in comisia care a elaborat structura indicelui BET si regulile de tranzactionare ale contractelor futures pe acest indice", a explicat acesta.

Un alt membru al Consiliului de Administratie al BVB, Petru Prunea, presedinte al SSIF Broker Cluj, a declarat ca intelege gestul lui Sima, intrucat actualul board al bursei este "o cooperativa de vot". "In consiliul Bursei nu se poate lucra. Este o cooperativa de vot peste care nu se poate trece. Gestul lui Sima este unul normal. Eu raman inca in Consiliul de Administratie pentru ca am un mandat din partea conducerii firmei", a afirmat Prunea, citat de Mediafax.

BVB respinge acuzatiile
Boardul BVB a anuntat ca va analiza demisia lui Cristian Sima. "In ce priveste criticile pe care inteleg ca le-a adus membrilor CA al Bursei si declaratia sa potrivit careia trebuie sa fie schimbati, nu pot decat sa observ ca administratorii vor fi in continuare alesi de-mocratic de actionari", a declarat presedintele Bursei, Septimiu Stoica. Acesta a respins toate acuzele lansate de Cristian Sima cu privire la transparenta deciziilor Bursei de valori si problemelor cu care se confrunta piata de capital.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă