12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomgaz a suplimentat livrarile de gaze

Romgaz a suplimentat livrarile de gaze

Producatorul roman de gaze naturale Romgaz SA a suplimentat livrarile de gaze de la 18 milioane m3/zi la 19,3 milioane m3/zi, ca urmare a solicitarilor formulate de Ministerul Economiei. Romania are un consum zilnic de gaze naturale de circa 70 milioane m3, iar suplimentarea asigurata de Romgaz reprezinta 1,86% din consumul total inregistrat pe zi in Romania. Productia suplimentara poate asigura gazele naturale pentru circa 130.000 de centrale termice de apartament care au un consum zilnic de 10 m3.
Cel de-al doilea mare producator de gaze naturale din Romania, Petrom, este asteptat sa-si prezinte propunerea de suplimentare a productiei interne de gaze naturale. Pana in anul 2007, Romania isi va mari capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale de la 3 la 6 miliarde m.c. Pentru anul 2006, programul de dezvoltare a depozitelor subterane de gaze prevede alocarea unei sume de 28 miliarde euro investitii in domeniu.

Capacitatea de inmagazinare se va dubla

Pana in anul 2007, Romania isi va mari capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale de la trei la sase miliarde metri cubi. Pentru anul 2006, programul de dezvoltare a depozitelor subterane prevede alocarea unei sume de 28 milioane euro. Capacitatea de inmagazinare a Romaniei a urmat in ultimii ani un trend ascendent, atingand in cursul anului 2005, la sfarsitul ciclului de injectie, o valoare de 3.084 milioane m.c. Aceasta valoare asigura un grad de siguranta de 17 procente in alimentarea cu gaze a consumatorilor, comparativ cu valorile de peste 25%, practicate de tarile Uniunii Europene. Pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare si extractie, Romgaz a investit in ultima perioada 52,8 milioane RON. De asemenea, Romgaz si Rompetrol au semnat la sfarsitul anului trecut un Memorandum de Intelegere referitor la elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de inmagazinare subterana a gazelor in zacamantul Margineni. Alte proiecte in domeniu sunt proiectele de prefezabilitate detinute de Petrom Group OMV vizand posibilitatea dezvoltarii unor capacitati de inmagazinare de circa 640 milioane m.c. pe structurile Piscolt si Boldesti. Investitia estimata, aferenta celor doua depozite, este de 80 milioane dolari, cu o perioada de realizare de trei si, respectiv, cinci ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă