18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimii actionari la Fondul Proprietatea, pusi in posesie

Primii actionari la Fondul Proprietatea, pusi in posesie

Premierul Tariceanu a inmanat, ieri, primele actiuni la Fondul Proprietatea, in valoare totala de 8,7 milioane lei noi.

“Ii asigur pe toti cei care trebuie sa primeasca aceste certificate ca nu vor fi dezamagiti, ci vor primi o valoare certa care sa compenseze pierderea pe care au avut-o”, a spus seful Guvernului.
Printre primii sapte actionari la Fondul Proprietatea se numara bulibasa Badea Gheorghe, politistul Marian Grigore si Nicolae Dobre. Ei au fost alesi in mod aleator (“cine a raspuns la telefon”) din randul a 62 de fosti proprietari ale caror dosare de despagubire au fost finalizate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, au reafirmat ca despagubirile cuvenite fostilor proprietari (ale caror imobile nu pot fi retrocedate in natura) nu vor fi plafonate. In cazul in care actiunile la Fond se vor termina, Guvernul va majora capitalul acestuia, a subliniat Ivan.
Deocamdata, proaspetii actionari nu prea au ce sa faca cu actiunile, deoarece Fondul Proprietatea nu este cotat la Bursa.
Exista zvonuri privind existenta unor “speculatori” care ar putea cumpara aceste titluri de valoare, dar cei dintai actionari ne-au marturisit ca nu stiu unde sa-i gaseasca si nici care este pretul pe care l-ar putea primi de la ei pe actiune.
Intrebat ce pot face acum cei sapte despagubiti cu titlurile, Nicolae Ivan a aratat ca acestia pot merge sa ceara imprumuturi de la banci, punand gaj actiunile la Fondul Proprietatea. Ivan a mai spus ca actionarii la Fond vor putea juca la Bursa in viitorul apropiat, cu ajutorul brokerilor, chiar daca ei nu stiu prea multe despre functionarea pietei de capital. “Nimeni nu joaca singur pe Bursa. Vor pune mana pe telefon si vor suna un broker.”
Presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, a declarat ca nu stie cati actionari vor exista. “Am intrebat si noi comisiile locale, pentru ca acest numar tine de ele. Aceasta intrebare trebuie adresata si domnului Videanu (primarul Capitalei – n.n.). Cred ca vor fi in jur de 120.000-180.000 de actionari”.
Bulibasa Badea Gheorghe, sef peste sapte comune din Ilfov si cap al unei familii cu 58 de nepoti, si-a primit despagubirile cuvenite chiar din mana premierului: doua foi de hartie, intr-o mapa aspectuoasa. Nu stie prea bine ce va face cu foile si nici cum poate sa le joace la Bursa: “Intreb si eu pe astia tineri”. Bulibasa a avut o casa mare la Cornetu, pe care i-au confiscat-o comunistii. Intrebat ce a simtit cand, in locul viloiului cu etaj din Cornetu, Guvernul i-a dat niste hartii, omul raspunde sincer: “E bune si astea, ca e valoroase”.


Un portofoliu de 114 companii

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea proprietarilor deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Acesta a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul are in portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in prezent de 3,9 miliarde euro. Casele de avocatura vor depune, miercuri, 15 martie, ofertele pentru licitatia organizata de Fondul Proprietatea in vederea selectarii consultantului juridic international, desemnarea castigatorului urmand sa fie anuntata, cel mai probabil, pe 16 martie. Selectia administratorului ar putea avea loc in perioada mai-iunie.

Cele mai citite

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă