10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturi de 20 de ori mai mici pentru firmele romanesti

Preturi de 20 de ori mai mici pentru firmele romanesti

Firmele romanesti platesc pentru a avea acces la standardele armonizate un pret de 20 de ori mai mic decat cel pe care il platesc firmele europene. Mai mult, incepand din luna iulie a acestui an, companiile vor putea procura aceste standarde si pe cale electronica, au anuntat oficialii Registrul National al Auditorilor si organismul de acreditare, RENAR.
Dupa ce au incetat sa fie obligatorii, standardele au redevenit cea mai buna alegere pentru firme, atestarea folosirii lor fiind considerata un atu in negocierea unui contract, in garantarea bunei functionari a sistemelor, inclusiv a celui energetic, de telecomuniatii, cai ferate etc., ca si in arbitrajul comercial dintre partile aflate in disputa, a aratat Nicolae Vasile, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Standardele sunt in avantajul tuturor si este nevoie de adoptarea unui limbaj comun, pentru ca interesele economice ale tuturor partilor, respectiv organisme de acreditare, experti, auditori, simpli utilizatori etc., sa fie cat mai eficient promovate prin aplicarea lor de catre firmele romanesti.
"Numai prin adoptarea standardelor armonizate vom ramane pe piata. Nu avem decat o sansa sa supravietuim pe piata UE, guvernata de principiul liberei circulatii a marfurilor”, a spus Ioan Racoceanu, reprezentant ISCIR, in cadrul seminarului "Importanta si utilizarea standardelor nationale, europene si internationale pentru dezvoltarea sistemului national de evaluare a conformitatii”, organizat la sediul CCIB. "Multe nereguli din economia noastra ar fi rezolvate prin aplicarea corecta a standardelor”, a mai adaugat vicepresedintele Camerei bucurestene, care a adus in discutie si necesitatea sustinerii in general a acestui domeniu, precum si a finantarii traducerii standardelor straine si includerii acestui proces in cadrul programului multianual sectorial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă