15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPretul gazelor din import, la libera vointa a furnizorului rus

Pretul gazelor din import, la libera vointa a furnizorului rus

Referitor la constatarea presedintelui Traian Basescu conform careia Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale, circa 280 de dolari pentru mia de metri cubi, reprezentantii Ministerului Economiei (MEC) spun ca tara noastra plateste mai putin decat alte tari europene care importa un volum mult mai mare. In plus, ei mai arata ca fiecare tara europeana importa in cele din urma gazele rusesti prin furnizorul agreat de Gazprom pentru zona respectiva, si nu prin cine vrea. Ca atare, reprezentantii MEC amintesc faptul ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici din Romania este in medie cu 40% mai mic decat cel practicat in cele mai multe tari europene.
Formula de calcul comuna pentru Europa

Potrivit oficialilor romani, pretul gazelor naturale se stabileste in functie de o formula de calcul care se aplica tuturor tarilor europene, formula care a fost utilizata si in Romania. Principalele variabile luate in calcul in formula sunt cotatiile internationale ale pacurii si motorinei, dar si discount-ul care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate. Trebuie precizat ca Romania, cu o productie interna semnificativa, achizitioneaza cantitati de gaze mult mai mici decat alte tari europene (mai putin de jumatate fata de volumul cumparat de Ungaria) si, ca urmare, are un discount mai redus. Cresterea pretului la nivel mondial a petrolului se reflecta in pretul gazului dupa aproximativ 8-9 luni.
MEC nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale, contractele individuale fiind incheiate intre societati comerciale (Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si consumatori eligibili) si furnizori agreati de Gazprom – Gazexport (adica WIEE sau IMEX OiL Limited). Cu trei exceptii, companiile romanesti au incheiat contracte pe termen scurt, un alt motiv pentru un discount subtiat.
Pretul mediu din 2005 pentru gazele importate de Romania (218 dolari pentru mia de metri cubi) a fost apropiat, apreciaza MEC, de valorile din alte tari europene. Spre exemplu, Germania si Italia au facut importuri cu 220 dolari pentru 1.000 metri cubi (pentru volume de 40 si 24 miliarde metri cubi), iar Ungaria la 218 dolari (pentru 16 miliarde metri cubi). Pentru ianua-rie 2006, Romania se asteapta la preturi de 270-276 dolari (fata de 260 dolari in cazul Germaniei, la care sunt luate in calcul si sursele din Marea Nordului, 516 dolari pentru Marea Britanie sau 511 dolari pentru Belgia).

Romania, un client cu istorie zbuciumata

In timp ce alte tari europene si-au mentinut, in asteptarea unei solutii alternative viabile, relatii mult mai line cu gigantul rus Gazprom (cu exemplul marilor companii germane din domeniu care s-au grabit sa incheie tot felul de asocieri, companii mixte si sa faca schimburi de actiuni), istoria relatiilor cu tara noastra a fost mult mai zbuciumata. Fostul ministru al industriei Dan Ioan Popescu recunostea la inceptul mandatului sau ca tara noastra si-a pierdut o buna parte din favorurile acordate de compania rusa dupa ce nu s-a sfiit sa cumpere gaze naturale sustrase de Ucraina din conductele Gazprom.
Seres sustine ca fata de pretul initial previzionat de ANRGN, Ruhrgas si Gas de France de 300 dolari pentru mia de metri cubi a reusit sa obtina asigurarile Gazprom ca Romania va importa gaze la un pret de cel mult 280 dolari (obtinandu-se valori medii de 270-276 dolari).
Indiferent de preturile anuntate in acest moment, o trasatura comuna a ultimilor ani este ca fiecare ministru instalat la carma industriei romanesti s-a laudat ca a dezghetat re-latiile cu Gazprom, atenuand di-versele suparari ale furnizorului rus. La fel de invariabil, pretul gazelor naturale importate a crescut.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă