10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrejudicii de mediu si evaziune fiscala de proportii

Prejudicii de mediu si evaziune fiscala de proportii

Incepand cu anul 2004 in Delta Dunarii se construiesc pensiuni turistice intr-un ritm sustinut. Astfel, in apropierea satelor dintre ape au aparut cartiere intregi de constructii turistice. In unele zone declarate de consiliile locale perimetre de intravilan, desi sunt situate la mare distanta de o localitate, se construiesc, de asemenea, case cu destinatie turistica. Acest fenomen fara precedent in Delta a pus pe jar autoritatile din Tulcea.
Prefectura Tulcea a cerut explicatii privind impanzirea Deltei cu astfel de constructii de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), de la Inspectoratul pentru Calitatea in Constructii, de la Directia Generala a Finantelor Publice, dar si de la primariile din Delta. Astfel s-a aflat ca nu exista nici un control asupra realizarii acestor constructii in zone aflate sub protectie ecologica. Totul pare sa fie la cheremul primariilor din Delta, care, sub pretextul dezvoltarii turismului, au luat in stapanire terenuri care nu le apartin. La propunerea primariilor, consilierii locali din mai toate localitatile Deltei au schimbat statutul juridic al multor mii de hectare care apartin, conform Legii ARBDD, domeniului public de interes national, in domeniu privat al respectivelor comune si apoi au vandut sau au concesionat pamantul respectiv unor oameni care nu sunt localnici, ci locuiesc in marile orase ale tarii. Devenind proprietari sau concesionari ai unor parcele de cateva sute sau mii de metri patrati de teren, respectivii indivizi au trecut rapid la treaba. In cateva saptamani de la obtinerea titlului asupra terenului proprietarii si-au construit pensiuni turistice cu mai multe camere pe care le-au inchiriat rapid turistilor doritori sa-si petreaca vacanta in Delta.

Neputinta ARBDD

Aceste investitii ar trebui sa bucure pe toata lumea. Numai ca ele ascund o suita de ilegalitati pe care au inceput sa le investigheze institutiile statului la solicitarea Prefecturii Tulcea. Despre ce este vorba? Pe de o parte, actiunile primarilor si consilierilor care au transformat terenurile pe care s-au realizat aceste constructii din domeniu public in domeniu privat sunt ilegale si aduc grave atingeri intereselor ARBDD, care are menirea sa conserve biodiversitatea din Delta. Trebuie spus ca ARBDD a aflat de aceste ilegalitati abia dupa ce s-au inmultit pensiunile turistice precum ciupercile dupa ploaie pe terenul pe care ar trebui sa-l administreze. In unele situatii, cum este cazul plajei din Sulina, ARBDD a reusit sa blocheze investitiile turistice, dar desi au fost sesizate Prefectura Tulcea si PNA pentru a fi stopate aceste ilegalitati cei care le-au comis nu au patit nimic, iar fenomenul, in loc sa fie stopat, se amplifica.
Pe de alta parte, este eludata legea si atunci cand se obtin autorizatiile de construire intrucat proprietarii cer autorizatie nu pentru pensiuni turistice, ci pentru realizarea unor case de vacanta, imobile pentru care nu este prevazuta obligativitatea obtinerii unei autorizatii de mediu si astfel ARBDD nu mai emite aceasta autorizatie care i-ar permite sa controleze din punctul de vedere al protectiei mediului dezvoltarea zonelor turistice din Delta.

Complicitatea primariilor la evaziune

Nedeclararea la primarie a pensiunilor turistice genereaza si evaziunea fiscala de mari proportii in Delta. Desi in satele din Delta isi petrec in fiecare vara vacanta zeci de mii de turisti, proprietarii pensiunilor turistice sau ai caselor de vacanta folosite drept pensiuni nu platesc nici un leu impozit sau taxe la bugetul local sau la cel central. Asta pentru simplul motiv ca activitatea acestora nu este desfasurata prin intermediul unui agent economic aflat in evidenta administratiilor financiare, ci se desfasoara la negru. Primele afectate de aceasta evaziune sunt chiar primariile din Delta, care se plang ca nu au surse de venit la bugetul local. Primarii, desi au stiinta de aceasta activitate ilicita din turismul local, se fac ca nu vad, dar plang toata ziua pe la usile Consiliului Judetean Tulcea pentru a obtine reechilibrarea bugetelor locale in timp ce nu incaseaza vreun leu impozit de la pensiunile autorizate drept case de vacanta.

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă