15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPierderile bugetare se vor regasi ca profituri la producatori

Pierderile bugetare se vor regasi ca profituri la producatori

Senatul a aprobat, joi, propunerea Partidului Conservator privind aplicarea cotei reduse de 9% la TVA pentru produsele alimentare de baza. Decizia a fost criticata de premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Nici analistii economici nu aprecieaza masura, spunand ca o cota redusa de TVA la alimentele de baza va avea un efect limitat asupra preturilor finale de vanzare pentru aceasta categorie de produse, iar pierderile de la buget se vor regasi ca profituri la producatori si comercianti. Criticile analistilor vizeaza si momentul ales pentru introducerea cotei reduse de TVA, care coincide cu discutiile intre autoritatile romane si organismele internationale si Comisia Europeana privind necesitatea majorarii veniturilor bugetare.

Vor beneficia patronii, nu populatia

“Este o masura care aduce beneficii mai degraba patronilor decat populatiei, avand in vedere ca incasarile mai mici la buget se vor reflecta in cheltuielile pentru invatamant, sanatate si infrastructura”, a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro. El isi argumenteaza opinia prin cererea relativ constanta pentru produsele alimentare de baza, care acopera integral productia realizata la preturile actuale. “Ar fi un comportament irational economic din partea producatorului sa-si micsoreze preturile”, sustine Craciun, care vede mai degraba o majorare a profiturilor firmelor din sectorul alimentar in detrimentul incasarilor la bugetul de stat.

Miscari de taxe inoportune

Masura apare nepotrivita si pentru analistul BRD – Groupe Societe Generale, Florian Libocor, in opinia caruia miscarile de taxe nu sunt oportune in aceasta perioada si ar putea afecta chiar procesul dezinflationist. “Indiferent ce categorie de produse este vizata, decizia de a reduce sau creste taxele nu cred ca este oportuna in acest moment. Mai mult, o astfel de miscare ar putea intarzia suplimentar finalizarea Codului Fiscal”, afirma Libocor. El crede ca introducerea taxei pe viciu ar putea compensa in parte reducerea TVA la produsele de baza, dar sustine ideea ca ambele modificari sa fie operate cel mai devreme anul viitor. De asemenea, Libocor remarca pericolul reducerii incasarilor bugetare si un impact redus asupra preturilor pentru consumatorul final.
Taxa redusa pentru alimentele de baza pare mai putin ingrijoratoare pentru analistul ING Bank, Florin Catu, care aminteste ca acest concept este raspandit in toate tarile Uniunii Europene. Analistul ING este de acord, insa, ca momentul n-a fost bine ales, in conditiile in care Romania incearca sa-si limiteze deficitele pentru a pastra echilibrele macroeconomice. “Pentru a nu crea dezechilibre macroeconomice, politica fiscala trebuie sa aiba ca obiect echilibrul fiscal pe termen lung, adica sa creeze mediul economic necesar in care deficitele de azi sa se transforme in surplusuri pe viitor. Daca se reduc impozitele intr-o perioda de deficit, acest obiectiv de stabilitate macroeconomica va fi foarte greu de atins”, a aratat Catu.

Inflatia nu va scadea

Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la produsele de baza nu va duce la scaderea inflatiei, considera Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicata. “Daca se va petrece aceasta scadere a pretului final, nu cred ca va creste consumul produselor de baza, fiindca cererea pentru ele este inelastica la pret – tot o paine pe zi consumi, indiferent cat costa… Este adevarat ca scazand costul pentru aceste produse raman mai multi bani la populatie pentru alte produse sau servicii pe care le pot consuma. Sigur, pot si economisi banii aceia care raman in plus, insa masa monetara nu se modifica, pentru ca omul tot acelasi salariu, tot 200 de euro, castiga. Nu mai da pe produsele de baza, alimentare, 100 de euro, ci da, nu stiu, 80 si diferenta de 120 ii da pe altceva, dar tot cheltuiala aia o face, deci masa monetara nu se modifica, iar inflatia nu are de ce sa se modifice”, a declarat Voinea.

Alimentele de baza

Senatorii au propus reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru urmatoarele produse alimentare de baza: paine si produse de panificatie, carne si preparate din carne (inclusiv la carne de pasare), peste si produse din peste, lapte si produse lactate, uleiuri vegetale si margarine, zahar, orez, oua de pasari din specii domestice.

Vicepremierul George Copos: Guvernul nu trebuie sa tina cont de opinia FMI

Vicepremierul George Copos sustine ca in problema reducerii TVA la alimentele de baza Guvernul nu trebuie sa tina cont de opinia Fondului Monetar International. “De ce vreti sa mai tineti cont de parerea FMI din moment ce raportul din mai este unul po-zitiv privind integrarea in Uniunea Europeana? In aceste conditii, nu mai este nevoie de sustinerea FMI. Am tinut cont de parerea Fondului din 1990 pana acum”, a declarat vicepremierul, vineri, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu autoritatile locale si cu oamenii de afa-ceri din Curtea de Arges. Vicepremierul a mai aratat ca in tarile UE TVA la alimentele de baza este de noua la suta sau chiar de zero la suta.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă