9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPermis unic european de conducere cu... microcip

Permis unic european de conducere cu… microcip

Comitetul pentru Transport din Parlamentul European a aprobat Directiva europeana pentru permisul unic de conducere. In decembrie, urmeaza sa fie votata in plenul PE. In Uniunea Europeana exista la ora actuala 110 tipuri de diferite permise de conducere. Ele vor fi inlocuite cu un singur permis de conducere UE cel tarziu in 2012. Noul model al permisului de conducere unic european va fi emis si in Romania, imediat ce Directiva europeana va intra in vigoare.

Nu pot obtine duplicat in alta tara

Nu toti soferii din statele membre vor avea in buzunar permisul de conducere UE foarte curand. Dupa termenul-limita 2012, guvernele nationale au la dispozitie 26 de ani pentru a inlocui toate permisele existente. Directiva UE permite statelor membre sa instituie controale medicale regulate pentru toti soferii. De asemenea, Directiva contine prevederi impotriva asa-numitului turism al permiselor de conducere: soferii carora le-a fost retras permisul intr-un anumit stat membru nu pot obtine un duplicat intr-un alt stat din Uniune. Carnetul de conducere european va fi de acelasi format cu o carte de credit. Statele membre vor putea incorpora in permise un mediu de stocare sau un microcip. Documentul va avea valabilitate limitata, aceasta insemnand ca datele si fotografia continute vor trebui aduse la zi, periodic.

Achizitionarea echipamentului tehnic

Directiva permite detinatorilor de permise de conducere de categoria B sa conduca un vehicul cu o remorca de pana la 4250 kg. Cu alte cuvinte, proprietarii de caravane nu vor avea nevoie de un permis de conducere de alta categorie decat cel pe care il folosesc pentru autovehiculul cu care trag rulota. Directiva armonizeaza regulile privind pregatirea si pregatirea continua a instructorilor auto, stabilind calificarile de baza necesare. De asemenea, pentru motociclisti se pune in aplicare principiul accesului progresiv: pentru a conduce motociclete de gabarit mare trebuie o perioada de experienta in conducerea unor motociclete cu motor mai mic. Ministerul Administratiei si Internelor din Romania incepe in luna decembrie achizitionarea echipamentului tehnic necesar emiterii noului permis de conducere. Livrarea si instalarea echipamentelor este preconizata pentru luna aprilie 2007, astfel ca incepand cu luna mai 2007 sa se poata emite noul permis de conducere.
Permisele nu vor fi inlocuite imediat. Toate permisele de conducere valabile in prezent se vor inlocui pana in 2017. Odata cu emiterea noului permis de conducere, nu va fi obligatorie preschimbarea celor in uz, ele ramanand valabile in paralel pentru perioada pentru care au fost emise.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă