13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPentru autorizarea afacerilor, institutiile publice emit 488 de documente

Pentru autorizarea afacerilor, institutiile publice emit 488 de documente

Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Bogdan Pascu, i-a inaintat premierului Calin Popescu Tariceanu, in luna iulie, mai multe propuneri privind reevaluarea domeniilor in care poate fi aplicata procedura aprobarii tacite.
Aceste propuneri vizeaza reducerea birocratiei, diminuarea costurilor si simplificarea procedurilor administrative. Potrivit sursei citate, propunerile vicepremierului conservator au fost acceptate de seful Executivului, care va sprijini initiativa modificarii Legii privind procedura aprobarii tacite.
In scopul modificarii actului normativ, a fost realizat un inventar al autorizatiilor, avizelor, licentelor si permiselor necesare initierii, autorizarii si derularii unei afaceri, care se emit in prezent, conform actelor normative in vigoare. Rezul-tatele inventarului, efectuat cu sprijinul si consultarea a 34 de institutii publice cu rol de reglementare, au relevat ca din 488 de autorizatii emise de institutiile publice aprobarea tacita poate fi aplicata la numai 104 autorizatii (21,3 la suta), un numar prea mic pentru reducerea in mod real a birocratiei in relatia dintre mediul de afaceri si adminis-tratia publica, pentru diminuarea costurilor de avizare sau autorizare si pentru simplificarea procedurilor.
In acest context, se va solicita, in perioada urmatoare, tuturor institutiilor implicate sa-si reanalizeze pozitia fata de problema in cauza, precum si din perspectiva costurilor de avizare sau autorizare si sa procedeze la o reevaluare a domeniilor in care aprobarea tacita poate fi aplicata.
Procedura aprobarii tacite, reglementata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/2003 si aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 486/2003, are ca scop imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, prin inlaturarea barierelor administrative, responsabilizarea autoritatilor administratiei publice in vederea respectarii termenelor stabilite de lege pentru emiterea autorizatiilor, promovarea calitatii serviciilor publice prin simplificarea procedurilor administrative, combaterea coruptiei.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă