11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăOleoductul Constanta-Trieste ar putea fi completat cu un gazoduct

Oleoductul Constanta-Trieste ar putea fi completat cu un gazoduct

Executivul a aprobat in ultima sa sedinta Memorandumul de Intelegere privind proiectul conductei petroliere Pan-Europene (PEOP) Constanta-Trieste, iar ceremonia de semnare a documentului de catre cele cinci state implicate in realizarea lui va avea loc, in perioada 21-22 martie, la Trieste. Mai nou, insa, se ia in calcul dublarea oleoductului cu un gazoduct.
Conducta de petrol va avea o lungime totala de 1.360 km si o capacitate de 112 milioane tone/an. Traseul conductei porneste din Portul Constanta, trece prin Serbia si Croatia, continuand pana la Trieste, unde se va conecta la sistemul Transalpine Pipeline (TAL), care aprovizioneaza Austria si Germania. Conform studiului de fezabilitate realizat de Hill International Consortium, pentru partea de conducta care va traversa Romania beneficiile tarii noastre vor fi – la o durata de viata a conductei de 20 de ani – de 2,27 miliarde dolari pentru o capacitate de transport 40 milioane tone/an, de 3,1 miliarde dolari pentru varianta de capacitate de 60 milioane tone/an si de 4,39 miliarde dolari pentru varianta de capacitate de 90 milioane tone/an. In Romania conducta ar urma sa aiba o lungime de circa 630 kilometri si ar urma sa treaca pe la Pitesti, Craiova si Timisoara, traseul continuand apoi pana la Pancevo (Serbia), unde functioneaza cea mai mare rafinarie sarbeasca. Odata cu identificarea surselor de finantare este posibil ca lucrarile la oleoduct sa inceapa chiar in acest an, dupa cum declara recent ministrul italian pentru activitati productive, Claudio Scajola.
O idee noua, lansata tot de ministrul italian, este construirea pe acelasi traseu cu oleoductul a unui gazoduct. Vazut ca o masura suplimentara de asigurare a independentei energetice a Europei Occidentale de Federatia Rusa, noul proiect ar deschide noi perspective si Romaniei. Realizarea lui ar asigura tarii noastre o mare parte din consumul de gaze, in conditiile in care productia interna s-a diminuat an de an, iar dependenta de Rusia este tot mai mare. Noul gazoduct preconizat a fi construit ar deveni complementar proiectului Nabucco. Acest gazoduct, inclus in programul Trans European Network al Uniunii Europene, va avea o lungime de 2.841 km si urmareste aprovizionarea Europei cu gaz din Iran, Irak si Egipt la o capacitate de 30 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Valoarea totala a proiectului este de 4,5 miliarde euro, iar investitia care i-ar reveni Romaniei se ridica la circa 800 milioane euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă