18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOamenii de afaceri vor proteja interesele consumatorilor

Oamenii de afaceri vor proteja interesele consumatorilor

Dupa ce a primit cu cateva luni in urma licenta de la Consiliul Better Business Bureau (CBBB) din Statele Unite, Asociatia Better Business Bureau din Romania, prima asociatie BBB din afara Americii de Nord, va fi lansata oficial in data de 11 octombrie 2005, la Crowne Plaza.

Consiliul Better Business Bureau este organizatia principala pentru sistemul BBB din SUA, cu membri din 300 de mari corporatii nationale, conducand 125 de reprezentante, cu birouri in toate centrele mari de pe teritoriul Statelor Unite. Inca din 1912, de la fondare, misiunea BBB a fost si este de a promova si de a mentine cel mai inalt nivel etic in relatia dintre mediul de afaceri si publicul consumator, prin autoreglementare, educatia consumatorilor si a oamenilor de afaceri, prin excelenta serviciilor. Consiliul BBB si reprezentantele locale sunt organizatii nonguvernamentale si nonprofit. Sistemul functioneaza in stransa cooperare cu Comisia Federala de Comert (US FTC), Departamentul de Comert al Statelor Unite si Departamentul de Industrie al Canadei, precum si cu organizatii nonguvernamentale (ONG-uri) si guverne din Europa si Asia.

Misiunea BBB Romania

La randul ei, tanara Asociatie Better Business Bureau din Romania este hotarata sa promoveze cele mai inalte standarde in domeniul economic, incurajand autoreglementarea, competitia, calitatea, increderea, responsabilitatea, protejand in acelasi timp interesele legitime ale consumatorului, considerand acest lucru fundamental pentru realizarea scopului. Din primul Consiliu Director National fac parte Raiffeisen Bank, CONNEX, Coca-Cola, Microsoft, IBM, Colgate-Palmolive, ANA Group, Rom Recycling-Trafigura, Finansbank, “Romania libera”, Experian Scorex, Philip Morris, “Academia Catavencu”, Telemobil SA (Zapp), Ringier Group, Kasolvenzia, Saatchi & Saatchi, HBO Romania, Leaders Magazine. “Cred ca initiativa Consiliului BBB, prima in Europa, va fi deosebit de bine intampinata, atat in sectorul public si in cel privat, cat si la nivelul consumatorilor. Aceasta initiativa este o completare binevenita adusa eforturilor guvernamentale. Suntem interesati sa conlucram cu succes in acest proces”, a afirmat domnul George Copos, ministru de stat pentru coordonarea mediului de afaceri si IMM-uri.
In acelasi context, reprezentantii Comisiei Europene au aratat ca “BBB joaca un rol principal, ajutand la stabilirea programelor de autoreglementare voluntara, a standardelor, trust-mark si rezolvarea disputelor, care se dovedesc modele valoroase pentru e-commerce. Noi incurajam adoptarea sistemului BBB si construirea de parteneriate care vor servi tuturor tarilor noastre, prin incurajarea agentilor comerciali de pretutindeni sa adopte principii conform BBB Code of Online Business Practices.”

Programe

Educarea si Informarea Consumatorului si a Agentului Comercial: BBB distribuie consumatorilor si agentilor comerciali cantitati importante de materiale educationale, ajutandu-i sa fie consumatori informati si prevenindu-i asupra unor posibile practici frauduloase.
Reliability Reporting: Sistemul BBB ofera consumatorilor un serviciu care le permite acestora sa ia decizii cat mai eficiente. Rezolvarea Plangerilor si a Disputelor (ADR): BBB foloseste cel mai mare program de rezolvare a disputelor dintre consumator si agentul comercial (ADR) din America de Nord.
Recenzia Publicitatii: Sistemul BBB este lider in monitorizarea publicitatii si in incurajarea comunitatii de afaceri sa adere la standarde si sa corecteze publicitatea falsa sau inselatoare.
BBBOnLine Reliability: Acest program este construit pentru a oferi consumatorilor incredere si siguranta in afacerile online. Companiile care indeplinesc standardele Better Business Bureau vor putea beneficia de acest program.
Online Privacy: Companiile care, in urma evaluarii practicilor de managementul informatiei, indeplinesc standardele BBB privind folosirea informatiei pentru notificare, alegere, acces si siguranta pot beneficia de acest program.
Evaluarea Actiunilor de Caritate si Educarea Donatorului: La nivel local si national, sistemul BBB evalueaza organizatiile de caritate si pe cele cu un domeniu similar de activitate, care solicita bani de la public.
Programul Business-to-Business (B-2-B): Programul B-2-B intentioneaza sa stimuleze comertul “cross-border” si sa sporeasca interactiunea dintre consumator si agentul comercial din Romania.

Impact asupra Romaniei

BBB poate sa ajute mediul de afaceri in Romania sa utilizeze mai eficient procedura de autoreglementare voluntara si sa confere incredere potentialilor investitori, fapt care inseamna venituri sporite pentru consumatorul roman si companiile care deruleaza afaceri in tara noastra. De asemenea, nu este de neglijat nici faptul ca poate sa aiba un impact semnificativ in dezvoltarea e-commerce in Romania (prin programul BBBOnLine Reliability, unul din cele mai utilizate la nivel global). BBB va avea si o contributie importanta la dezvoltarea pietei de carti de credit in Romania. Totodata, va putea sa asigure ca potentiale escrocherii si alte afaceri dubioase sunt verificate corespunzator si prezentate.
In contextul Documentului preliminar al Uniunii Europene “Sugestii pentru o strategie privind politica consumatorului”, din 18 octombrie 2001, in care unul din cele trei obiective principale este “implicarea corespunzatoare a organizatiilor consumatorului non-guvernamentale in politicile Uniunii Europene”, BBB Romania poate sa influenteze efectiv deciziile guvernamentale la nivel national si posibil la nivel european, in domenii care afecteaza consumatorul si sectorul comercial.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă