18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO sterilizare de amploare determina aprecierea leului

O sterilizare de amploare determina aprecierea leului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras ieri de la bancile comerciale 6,25 miliarde de lei (circa 1,7 miliarde euro), prin certificate de depozit la trei luni, cu o dobanda medie de 5,98%, surprinzand bancile comerciale prin amploarea operatiunii si determinand o apreciere a leului.

Banca centrala a acoperit, astfel, 85,12% din oferta bancilor, nivel care a depasit asteptarile bancilor, fiind cu mult mai ridicat cel atins in operatiunile anterioare de sterilizare a lichiditatii din piata monetara. Dobanda minima a fost de 3,94%, iar cea maxima de 6,45%.
Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, a apreciat ca BNR va avea, in viitor, o politica de mijloc in privinta lichiditatii de pe piata. “Dupa ce a trecut in august de la o extrema la alta, cred ca banca centrala va merge pe o cale de mij-loc. Probabil ca pierderile BNR sunt o presiune care influenteaza comportamentul institutiei, devenind deja o problema macroeconomica”, a spus Radulescu. El considera ca interventiile BNR nu vor determina insa o crestere a dobanzilor pasive, intrucat un astfel de efect poate fi atins numai daca banca centrala atrage volume foarte mari de lichiditate.
La randul sau, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, a afirmat ca magnitudinea interventiilor BNR si a modificarilor ulterioare ale cursului de schimb si dobanzilor este greu de estimat, dar se poate vorbi de un viitor trend al interventiilor bancii centrale. “Nu pot spune cu exactitate, dar cred ca BNR nu se va intoarce la volumele mari de interventie din vara acestui an. In ultima perioada s-a intamplat exact ceea ce guvernatorul BNR anticipase, adica o coparticipare a bancilor comerciale la costurile sterilizarii, intrucat acestea au constientizat nevoia de a mentine resursele in lei”, a spus presedintele BCR.
Moneda europeana a pierdut din nou, in sedinta de joi, in raport cu leul, indepartandu-se si mai mult de pragul de 3,7 lei, pe o piata care manifesta in continuare un caracter speculativ. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 3,6276 lei/euro, cu 0,04 bani mai jos fata de nivelul precedent. Moneda ameri-cana a scazut tot cu 0,04 bani, la 3,0809 lei. De la inceputul anului, dolarul a castigat aproape 8% fata de leu, evolutie sustinuta de aprecierea monedei americane pe pietele internationale. In raport cu moneda europeana, leul se pastreaza in castig de la inceputul acestui an, aprecierea nominala situandu-se la 7,1%. Totusi, fata de nivelul de la mijlocul anului, leul a suferit o depreciere de 2,17%.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă