10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul Finantelor verifica atribuirea contractelor de achizitie publica

Ministerul Finantelor verifica atribuirea contractelor de achizitie publica

Guvernul a desemnat Ministerul Finantelor Publice (MFP) drept autoritate responsabila pentru verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica. Ordonanta de urgenta adoptata in acest sens de ministri urmareste diminuarea riscului unor cheltuieli bugetare nejustificate si optimizarea sistemului achizitiilor publice. Controlul Finantelor se va desfasura ex-ante si in mod selectiv, vizate fiind toate afacerile incheiate cu statul in valoare de peste 40.000 de euro.

Actul normativ raspunde recomandarilor cuprinse in ultimul raport comprehensiv de monitorizare al Comisiei Europene. Astfel, potrivit negocierilor cu UE, cu sase luni inaintea datei aderarii, Romania trebuie sa dezvolte un sistem de control ex-ante, atat la nivel central, cat si local.
Reprezentantii MFP vor participa nu numai la verificarea aspectelor procedurale ale contractelor, ci si la etapele procesului de achizitie publica (inclusiv la negocieri), pana in momentul atribuirii si semnarii contractelor. Ei vor analiza documentatiile intocmite de autoritatile contractante si vor elabora rapoarte de activitate pentru fiecare etapa a procesului de achizitii publice supusa verificarii.
In cazul in care constata neconformitati cu legislatia din domeniu, controlorii au obligatia sa trimita avize cu caracter consultativ. In baza lor, autoritatile contractante pot dispune suspendarea atribuirii contractelor, anularea actelor neconforme cu legea sau continuarea procesului de atribuire, asumandu-si responsabilitatea pentru deciziile adoptate.

Afacerile aflate in vizorul controlorilor

In vizorul controlorilor MFP se vor afla urmatoarele tipuri de contracte:
– contractele de lucrari si contractele de concesiune de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 euro;
– contractele de servicii si contractele de concesiune de servicii cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 de euro;
– contractele de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 de euro;
– acordurile-cadru incheiate in vederea atribuirii contractelor mentionate anterior.

Amenzi

La data initierii procedurii de atribuire a contractelor anterior mentionate, autoritatile contractante au obligatia de a instiinta MFP asupra procedurii care urmeaza a fi derulata. Incalcarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei. De asemenea, netransmiterea in termen de 3 zile a documentelor si informatiilor referitoare la atribuirea unui contract care face obiectul verificarii se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 7.000 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă