10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMicrointreprinderile din comert, cele mai profitabile

Microintreprinderile din comert, cele mai profitabile

Cele mai profitabile microintreprinderi (firme cu pana la noua salariati) functioneaza in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest (cuprinzand judetele Cluj, Bihor, Satu-Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud), iar cele mai slabe performante sunt inregistrate de microfirmele din regiunea Sud-Vest (judetele Dolj, Olt, Mehedinti, Gorj si Val-cea).

Moldovenii i-au depasit pe olteni

“Din totalul microfirmelor profitabile, 22,5% functioneaza in regiunea Bucuresti si aproape 14% in Nord-Vest, deci cumulat 36,5% din totalul national este detinut de aceste doua zone de dezvoltare”, se arata in Carta Alba a IMM-urilor, elaborata pentru anul 2006 de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie.
Autorii studiului subliniaza ca in totalul profitului national, regiunea Bucuresti contribuie cu 42.600 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 40,30%, iar locul doi la acest indicator este ocupat de regiunea Nord-Vest, cu 11.300 miliarde lei (11%). Pe locul al treilea se plaseaza regiunea Centru (judetele Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita si Covasna), cu 10,2%. Regiunea Sud-Vest Oltenia contribuie doar cu 4,83% la totalul profitului national, mult mai putin decat regiunea Nord-Est (judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Bacau, Neamt si Suceava), care are o contributie de 7,81%.
Raportata la valoarea medie nationala (470.275 mii lei), media profitului pentru o firma este in Bucuresti de 1,79 de ori mai ridicata. In regiunea Sud-Vest Oltenia media este de 62,5% fata de media nationala. Ecartul dintre regiunea Bucuresti-Ilfov si regiunea Sud-Vest este de 547.558 mii lei (de circa 2,9 ori), se mai arata in Carta Alba.

Comerciantii, in top

Pe ramuri de activitate, cel mai mare profit este obtinut de intreprinderile care au ca obiect de activitate comertul cu ridicata si care asigura 21,1% din masa totala a profitului national. In top urmeaza firmele care presteaza servicii intreprinderilor, cu 20,6%. Microintreprinderi profitabile se gasesc si in sectoarele: comert cu amanuntul, tranzactii imobiliare, transporturi, activitati recreative, culturale si sportive, agricultura. In schimb, activitatile cele mai putin profitabile s-au dovedit: transporturile aeriene, fabricarea produselor din tutun, activitatile personalului angajat in gospodariile personale, extractia si prepararea carbunelui, captarea, tratarea si distributia apei si activitatile desfasurate in gospodariile private, de producere a bunurilor destinate consumului propriu.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă