9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa Constanta, nu se ofera decat 2.500 lei/kg

La Constanta, nu se ofera decat 2.500 lei/kg

Marii cumparatori de cereale din Constanta nu au stabilit deocamdata preturile la cereale. “De-abia a inceput perioada de recoltare a graului”, spun reprezentantii Comcereal Constanta. Cu toate acestea, primele oferte facute de reprezentantii silozurilor au fost de 2.500 lei/kg pentru graul de panificatie. Situatia producatorilor este disperata, pentru ca la aceasta suma nu isi acopera nici macar cheltuielile de productie. “Pe mine, un hectar cu grau ma costa cam noua, zece milioane de lei (in Constanta, socotelile se fac, inca, in lei vechi), bani care se duc pe ingrasamant, azot, erbicid, motorina si arenda. Daca dau graul cu 2.400 de lei, raman pe zero. La 3.000 de lei, as avea un profit cu care pot sa-mi cumpar motorina pentru cele 200 de hectare pe care le am in arenda”, spune Cristi Carastere, investitor privat din Ramnicu, localitate din nordul judetului Constanta. Producatorii isi aduc aminte cu nostalgie de anul 2001, cand graul se vindea cu 2.800 de lei, dar motorina ii costa 7.000 lei/litru, de patru ori mai putin ca acum. Multi agricultori au preferat sa nu mai puna grau, pentru ca ies in pierdere. Vor face acest lucru in anii viitori, caci culturile trebuie alternate.

Pretul corect, 5.300 lei/kg

“In judetul Constanta, graul a avut mult de suferit de pe urma ploilor, atat cantitativ, cat si calitativ. Consideram ca nu avem, in acest moment, un pret corect si o piata functionala a cerealelor”, afirma seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Gheorghe Albu. Acesta recomanda producatorilor sa recolteze graul repede, pentru ca se anunta ploi, sa-l duca in bazele de receptie si sa negocieze pretul. Acesta va fi stabilit, in mod real, numai dupa ce se va cunoaste cantitatea exacta de grau recoltat. Daca anul trecut pretul a variat intre 4.000 si 4.200 de lei, acum se poate astepta un pret mai bun, deoarece productia va fi mai mica. Albu spune ca pretul depinde insa si de evolutia pietei mondiale, in special a bursei de la Londra, unde este de 120$/tona. Potrivit purtatorului de cuvant al DADR Constanta, Stere Economu, graul nu ar trebui vandut sub 5.300 lei/kg, pentru ca acesta este pretul real de productie. “Oamenii trebuie sa se uneasca in asociatii ale producatorilor privati de plante cerealiere, sa fie uniti si sa tina la pret”, conchide Gheorghe Albu.

Portul, o sansa unica

“Dobrogea are marele avantaj fata de celelalte zone ale Romaniei ca are port si excedentul de productie poate fi exportat cu costuri mai mici”, afirma Albu. Graul din Constanta este mai ieftin, deoarece costul transportului este mai mic. In Portul Constanta, in aceste zile, graul pentru furaj se vinde la export cu 95$/tona. Necesarul de grau panificabil pentru cei 700.000 de locuitori ai judetului Constanta este de 300.000 de tone. Directorul DADR spune ca se asteapta, in acest an, la o cantitate de aproape 380.000 de tone. Aceasta diferenta poate fi exportata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă