10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăKronospan opreste fabrica de placi din Sebes

Kronospan opreste fabrica de placi din Sebes

» Reculul pietei constructiilor si al exporturilor stopeaza productia.

» Activitatea s-ar putea relua in februarie.

In urma cu 40 de zile totul parea in ordine la compania de procesare a lemnului Kronospan din Sebes: firma cauta sudori, electricieni si chiar un sef de serviciu pentru situatii de urgenta. Intre timp, deteriorarea pietei constructiilor si reducerea comenzilor pentru export, i-au determinat pe austriecii de la Kronospan Sebes sa opreasca, temporar, fabrica de placi din fibre de densitate medie (MDF).
Aproximativ 100 din cei 500 de angajati ai societatii au fost trimisi in somaj tehnic, iar compania estimeaza ca va fi pornita din nou la sfarsitul lunii februarie.
"Kronospan Sebes se adapteaza la evolutiile pietei, care, din cauza crizei financiare, a inregistrat o scadere in ultima perioada. Pentru luna februarie, aproximativ 100 de persoane sunt in somaj tehnic, iar, conform prevederilor legale, acestia vor primi 75% din salariu pe perioada de oprire temporara.

 

Tinta companiei este ca liniile de productie sa functioneze la parametrii proiectati in cel mai scurt timp, in perioada aceasta incercand si finalizarea proiectelor de investitie in derulare", se afirma in comunicatul companiei din Sebes. Kronospoan a decis, de asemenea, repornirea liniei de productie PAL, oprita, temporar, in cursul lunii ianuarie. Conducerea companiei sustine ca nu este afectata semnificativ de criza economica, ci, mai degraba, de faptul ca in aceasta perioada majoritatea proiectelor din domeniul constructiilor, unde furnizeaza o mare parte a productiei, sunt sistate. Anul trecut, in preajma sarbatorilor de iarna, Kronospan Sebes a trimis in somaj tehnic aproximativ o suta din cei 500 de angajati, oprindu-si activitatea, alternativ, la fabricile de PAL si MDF, muncitorii primind 75 la suta din salariu. Managerul de Relatii publice al Kronospan Sebes, Bastian Konzelmann, declara la acea data ca si in Romania se resimte criza financiara, iar aceasta nu a ocolit nici industria producatoare de mobila.

 

Desi conducerea Kronospan Sebes estima ca va relua activitatea fabricii de PAL in ianuarie, acest lucru nu s-a intamplat decat in luna februarie, linia de productie fiind repornita marti.
Compania austriaca Kronospan, unul dintre principalii jucatori din industria lemnului, detine la Sebes doua fabrici, una de PAL si alta de MDF, pe care le-a cumparat in 2004 de la grupul italian MD Fratti, investitiile totale realizate in Romania fiind de peste 250 de milioane euro. Cea mai mare parte a productiei de la Sebes era destinata exportului. Astfel 80% din productia de MDF era exportata.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă