10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn februarie, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori

In februarie, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori

La finele lunii februarie 2006, societatile de investitii financiare (SIF) prezentau un total al activelor nete de 6,696 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 13,1% fata de luna anterioara sau 83% fata de februarie 2005. Exprimat in moneda unica europeana, suma activelor nete ale SIF-urilor a fost, la finele lunii februarie, de 1,92 miliarde euro, adica o crestere cu 17,3% fata de luna anterioara si o crestere cu 93,4% in ultimele 12 luni, interval in care aprecierea leului fata de moneda euro a fost de 4,6%.

In luna raportata, cresterea activelor totale cu 7,6% este in mare parte datorata cresterii cu peste 493 milioane lei sau cu 10,4% a activelor circulante. Evolutia activelor circulante se datoreaza, la randul sau, cresterii imobilizarilor financiare pe termen scurt cu 12,6%, mai exact a actiunilor cotate din portofoliu, situatie in care nivelul creantelor inregistreaza o scadere cu circa 42% fata de luna anterioara, dar nivelul stocurilor creste cu circa 36%.

Detineri din capitalul unor societati listate

In privinta detinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe RASDAQ, se remarca o constanta in care SIF Oltenia exceleaza la acest capitol, avand la finele lunii raportate detineri in valoare de 1.698 milioane lei, dintre acestea peste 80% fiind imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri, se afla SIF Moldova, acestea insumand 1.106 milioane lei, din care 85% sunt imobilizari financiare pe termen scurt, si la SIF Muntenia cu 1.123 mil. lei, din care 59% sunt imobilizari financiare pe termen scurt.
In ceea ce priveste aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate in perioada analizata, in ordine descrescatoare situatia este urmatoarea: SIF Transilvania 11,1%, SIF Oltenia cu +11,5%, SIF Banat-Crisana cu +12%, SIF cu +3,2%, SIF Moldova cu + 12,6% si SIF Muntenia cu + 13,3%.

Detinerea de titluri de stat, plasamente monetare

Trendul ascendent al detinerilor de titluri de stat inceput in luna ianuarie 2006 a continuat si in luna februarie, dar cu o amplitudine mult mai mica, astfel ca aceste detineri au sporit doar cu 0,5%, urcand pana la nivelul de 17,43 milioane de lei. Volumul depozitelor bancare, care la finele lunii ianuarie depasea valoarea de 303,9 milioane lei, inregistreaza in februarie o diminuare cu 8,9%, atingand astfel volumul de 270,02 milioane de lei. La categoria plasamente monetare, SIF Moldova isi pastreaza decalajul fata de celelalte SIF-uri, avand plasate peste 97,3 milioane lei in depozite bancare si certificate de depozit, urmata de SIF Muntenia – cu 73,8 milioane de lei, celelalte SIF nedepasind plafonul de 50 milioane lei in aceste instrumente.

Obligatiunile municipale si corporative

Nici in luna februarie obligatiunile municipale si corporative nu ocupa o pondere insemnata in totalul portofoliului celor cinci SIF-uri, variatiile sumelor plasate in acest tip de instrumente fiind nesemnificative. Astfel, fata de un total de 22,56 milioane lei, cat insumau plasamentele SIF in obligatiuni municipale si corporatiste la finele lui ianuarie 2006, la finele lui februarie volumul acestor plasamente era de 24,6 milioane lei, inregistrand totusi o crestere cu 9%. Si ponderea plasamentelor in titluri de participare OPC isi continua trendul ascendent, pastrand ritmul de crestere al lunii anterioare de 40% si atingand astfel un nivel de peste 6,5 milioane lei la finele lui februarie.

Activul net si valoarea neta unitara, in crestere

In luna raportata, toate cele cinci SIF-uri au inregistrat cresteri atat de activ net, cat si ale valorii nete unitare. Deoarece in luna anterioara SIF Moldova si SIF Muntenia nu aplicasera inca reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, au avut atunci cele mai mici cresteri de activ net. In luna februarie, insa, cele doua SIF-uri au cele mai mari cresteri de activ net datorate in procent de circa 90% tocmai alinierii la aceste reglementari. Astfel ca, dupa SIF Moldova cu +26,7% si SIF Muntenia cu +24,6%, cresterile de activ net au fost de 6,6% la SIF Transilvania, 7,4% la SIF Banat-Crisana si 7,9% la SIF Oltenia. De remarcat, de asemenea, faptul ca actiunile SIF Transilvania si SIF Oltenia s-au tranzactionat cu discont, fata de celelalte SIF-uri ale caror actiuni au fost tranzactionate cu prima.
Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF-uri, atins la finele lunii februarie, a fost peste 6,7 miliarde lei, in scadere cu circa 9% fata de luna anterioara si doar cu 1,05% peste nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF-uri. Exprimata in moneda unica europeana, capitalizarea la finele lunii februarie a fost de peste 1,94 miliarde euro.
In perioada analizata, SIF Transilvania si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, intr-o singura luna tranzactionandu-se pe fiecare dintre ele 8,02%, respectiv 6,90% din capitalul lor social, in cuantumul a 16.428 tranzactii realizate pe SIF Transilvania si 16.453 tranzactii pe SIF Moldova. Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc, in luna februarie, 13.069 tranzactii ce au insumat 1,62% din capitalul social.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă