12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate

Guvernul prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate

Guvernul cauta mijloace de finantare a lucrarilor de refacere a zonelor afectate de inundatii si prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate, daca va decide sa emita obligatiuni. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dragos Neacsu a spus ca Ministerul Finantelor Publice va continua planul de a inlocui treptat actualele tipuri de obligatiuni cu obligatiuni locale de referinta, emisiuni care pot fi redeschise in viitor, potrivit strategiei de dezvoltare a unei piete interne de imprumut.
“Intentia este de a apela mai mult la piata interna si, bineinteles, acest proces trebuie sa inceapa cu stabilirea unui numar de obligatiuni de referinta”, a spus Neacsu. El a precizat ca s-a ajuns la concluzia, dupa consultari cu participantii de pe piata, ca obligatiunile cu perioade de maturitate de 10 si 15 ani pot fi considerate de referinta, ca si cele pe termen scurt, de doi sau trei ani.
Ministerul intentioneaza sa puna la punct, pentru prima oara, o strategie a datoriilor pe termen mediu, in aceasta toamna, concomitent cu legislatia necesara infiintarii unui birou independent al managementului datoriilor, similar celui creat in Slovacia, in 2003. “Prioritatea noastra este infiintarea unui birou pentru managementul datoriilor. Dar acesta nu va putea sa intre in functiune la 1 ianuarie 2006”, a spus Neacsu. Romania, care va liberaliza accesul investitorilor straini la obligatiunile guvernamentale, de la 1 ianuarie 2006, intentioneaza, de asemenea, sa lanseze tranzactiile electronice cu obligatiuni si spera sa dezvolte o piata atractiva a datoriilor, in urmatorii doi ani.
Potrivit lui Neacsu, Ministerul Finantelor mai doreste sa schimbe o parte din obligatiunile internationale cu euroobligatiuni de referinta in valoare de 500 de milioane de euro sau de un miliard de euro, pana la sfarsitul anului, daca va obtine o imbunatatire a ratingului suveran cu cel putin o treapta, la nivelul de trecere in categoria de risc scazut de investitii, cel putin “BBB minus” Oficialul a refuzat sa identifice obligatiunile prevazute sa fie inlocuite, spunand ca ministerul este inca implicat in discutii cu banci de investitii, FMI si detinatori de obligatiuni, dar a adaugat ca schimbul nu va afecta intregul portofoliu.
Fitch este singura agentie de evaluare financiara care a acordat Romaniei rating investment-grade, dar analistii se asteapta ca Standard&Poor's si Moody's sa i se alature in lunile urmatoare, daca autoritatile vor continua reformele.

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă