15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul nu va restitui banii luați pe nedrept

Fiscul nu va restitui banii luați pe nedrept

Banii plătiţi Fiscului de către agenţii economici care nu doresc să le fie închisă firma în caz de abatere, nu vor fi restituiţi acestora chiar şi dacă ei câştigă procesul intentat instituţiei statului.

Guvernul adoptă pe de o parte măsuri pe placul opiniei publi­ce – decizia privind ridicarea sancţiunii privind închiderea unei firme la care s-au depistat nereguli având loc după critici publice intense – şi pe de altă parte adoptă în tăcere decizii controversate, de natură a elimina oricare efect pozitiv al măsurii iniţiale.

Este cazul OUG 8/2015, ordo­nanţă ce permite firmelor să îşi continue activitatea dacă acestea plătesc amenda aplicată şi o sumă egală cu de zece ori amen­da aplicată.

Prin ordonanţa menţio­nată, Guvernul s-a asigurat că nu va fi obligat să restituie sumele încasate chiar dacă instanţele de judecată nu îi vor da dreptate. Potrivit OUG 8, „dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară (închiderea unităţii comerciale – n. red.) încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator“.

Surpriza însă urmează. „Suma de bani (…) nu se restituie în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de con­s­tatare a contravenţiei“, mai spune OUG indicat.

Prevederile au fost ieri puternic criticate de către Gabriel Biriş, un cunoscut consultant fiscal. Acesta de altfel a fost primul care a sesizat anomalia pe pagina sa de Facebook.

„În timp ce noi vorbim despre bacşişuri sau carduri de sănătate, ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – n. red.) tocmai şi-a dat o Ordonanţă care spune că deciziile instanţelor nu li se aplică lor !!! Culmea este că unul din semnatarii OG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul justiţiei !!!“, spune consultantul. El nu ezită să caracterizeze măsura drept o „tâmpenie gravă“.

„Sigur, e de discutat în ce măsură acest articol ar putea fi corectat. Vom discuta cu colegii de la Juri­dic, cu cei din Ministerul Justiţiei şi vom vedea ce e de făcut. Oricum, Ordonanţa e în Parlament şi poate fi corectată“, a declarat Dan Manolescu pentru HotNews.ro. Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, joi, că a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 8/2015.

„Cu alte cuvinte, vă adresaţi instanţei pentru a vă anula procesul verbal, dar banii sunt luaţi şi nu se mai restituie. E curat neconstituţional. Sesizez Avocatul Poporului, să transmită la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate a acestui articol“, a spus Nicolăescu.  

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă