10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFalsuri in sistemul fiscal din Targu Mures

Falsuri in sistemul fiscal din Targu Mures

Patru chitante false au fost folosite pentru a nu se varsa la buget banii proveniti din amenzile date de comisarii Garzii Financiare Mures. Trezoreria Targu Mures si Garda Financiara se acuza, practic, una pe cealalta de comiterea infractiunii. Suma totala, de 48 de milioane de lei vechi, nu pare importanta daca nu ne gandim ca ar putea fi doar "bani de buzunar”. Metoda folosita, de a falsifica o chitanta fiscala prin scanarea alteia mai vechi, este deosebit de grava, fie ca a fost folosita de comisarii Garzii ori de functionarii Trezoreriei. Ori si de unii si de altii.
Primele indicii, din pozitia Trezoreriei, o dau drept principala suspecta pe Nicoleta Farcas, secretara fostului comisar-sef al Garzii. Ea este insa acoperita de Iuanel Gutiu, comisarul-sef interimar, care sugereaza ca de fapt la Trezorerie ar fi problema. Desi au trecut mai bine de doua luni de la descoperirea falsurilor, la urechile opiniei publice au ajuns pana acum doar niste zvonuri. Politia nu pare a fi "miscat” in rezolvarea cazului, marginindu-se doar la a lua declaratii. Surse din cadrul Garzii Financiare ne-au declarat ca se incearca inabusirea scandalului.

Intre chitante false si casete video

Scandalul care risca sa provoace implozia sistemului fiscal de la Targu Mures a iesit foarte greu dintre peretii institutiilor implicate. In momentul de fata suntem insa in masura sa va prezentam dovezile ca patru chitante au fost falsificate pentru a ascunde faptul ca amenzile incasate de comisarii Garzii nu au mai ajuns la buget, ci in buzunarele unui "infractor necunoscut” provenit din sistemul financiar-fiscal Targu Mures. Iuanel Gutiu, comisarul-sef al Garzii Financiare, lasa de inteles ca chitantele in fals ar fi fost eliberate de Trezorerie si ca el crede ca secretara trimisa in acest scop chiar a depus banii incasati din amenzi de comisarii Garzii. Sefii Trezoreriei spun ca, dimpotriva, secretara nu s-a prezentat in ziua cu pricina la ghiseu pentru a plati sumele. Ei vin sa probeze acest lucru cu ajutorul sistemului de supraveghere video pe a carui caseta nu apare, spun ei, in ziua inscrisa pe chitante, secretara Nicoleta Farcas.
Aceasta din urma sustine insa ca a efectuat platile si contesta autenticitatea casetei. Farcas spune ca are martori ca in ziua in care a depus banii pentru colegii ei a mai facut o plata pentru o alta persoana si ca cel putin o data ar fi trebuit sa apara in inregistrarea video: “Nu aveam atributii in acest domeniu, dar pentru a se putea urmari mai usor circuitul banilor s-a hotarat ca toate depunerile sa se faca pe numele meu, indiferent cine ducea banii la Trezorerie. In ziua aceea sunt sigura insa ca eu m-am dus sa platesc. Aveam treaba acolo, sa achit si altceva, iar comisarii m-au rugat sa depun si banii lor”, isi aminteste Nicoleta Farcas, care spune ca la intoarcere le-a dat celor patru colegi chitantele, acestia le-au verificat si i-au spus ca totul e in regula.
Ciudat, spunem noi, patru comisari au verificat chitantele, dar nici unul nu a observat ca data chitantei generata de calculator era 1 septembrie, iar stampila casieriei era cu "25 august” (stampila fiind, evident, scanata). Unor persoane obisnuite tocmai cu verificarea unor astfel documente ar fi trebuit sa le sara in ochi!
Actualmente secretara la o banca din Targu Mures, Farcas spune ca dupa ce a fost anuntata ca ar fi probleme cu chitantele a mai depus o data cele 48 de milioane, bani de care s-a imprumutat: "M-am consultat cu o ruda care e jurist si m-a sfatuit sa depun din nou suma, urmand sa o recuperez cand se va clarifica problema”. Cat despre falsificatori femeia afirma: “Nu stiu nimic sigur, dar fie a venit din interior, fie de la Finante, fie a fost o complicitate a mai multora”.

Ancheta treneaza

Faptul ca cele patru chitante sunt false a fost constatat atat de Garda Financiara, Trezorerie, conducerea DGFP Mures, cat si de politistii care au fost sesizati de conducerea DGFP Mures. Cu toate acestea, la aproape trei luni de la declansarea scandalului nu s-a descoperit autorul falsurilor. Mai mult, unele voci sustin ca s-ar incerca o musamalizare a situatiei. Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mures, comisarul-sef Emilian Oltean, promite insa ca va rezolva cazul: “Dosarul este in lucru si sper ca in cel mult o luna vom putea prezenta concluziile. Singurul lucru cert deocamdata pe care vi-l pot spune este ca cele patru chitante sunt false”, a spus Olteanu.
Directorul executiv al DGFP Mures, Felicia Pop, spune ca a luat in calcul mai multe ipoteze, printre care posibilitatea emiterii unor chitante in dublu exemplar de catre cei de la Trezorerie si varianta falsificarii acestora in afara, insa nu poate sa traga ea vreo concluzie sau sa faca speculatii, drept pentru care a cerut interventia Politiei. “Totusi, nu se poate arunca in curtea Trezoreriei pentru ca avem chitantele de aici si inregistrarea video. Am vizionat ziua cand s-a invocat plata si fata respectiva nu apare pe film”, a mai spus Felicia Pop, care nu a vrut sa comenteze posibilitatea trucarii inregistrarii cu pricina. La randul sau, Iuanel Gutiu, seful Garzii Financiare Mures, spune ca falsul a fost descoperit la controlul periodic. “In momentul in care colegul care urmareste decontarea incasarilor nu a putut identifica chitantele la Trezorerie, am facut adresa catre Trezorerie si DGFP pentru a identifica chitantele si sumele respective. Dupa ce am facut adresa respectiva, s-a sesizat politia despre faptele respective, insa ulterior au fost platite sumele respective cu o alta chitanta”, a declarat Gutiu, care initial a afirmat ca decontarea chitantelor s-a facut de catre comisarii care au incasat amenzile, dupa care a revenit si a aratat ca platile la Trezorerie au fost facute de catre fosta secretara.

Jocuri subterane

Surse din cadrul finantelor muresene pun incercarea de musamalizare a scandalului si pe seama competitiei pentru functia de comisar-sef al GF Mures. Florin Marcus, fostul sef, care a beneficiat de sustinerea PSD pentru acest post, a plecat ca director al sucursalei unei banci, unde a luat-o si pe Nicoleta Farcas, fosta sa secretara. Iuanel Gutiu este unul dintre oamenii sustinuti de primarul Dorin Florea, noul lider al PD Mures, fost membru PNTCD, dar si sustinator al PSD la alegerile de anul trecut, de pe pozitia de "independent”. Sustinerea lui Gutiu a provocat, o scindare in PD Mures deoarece pana la intrarea lui Florea in partid democratii care au negociat si obtinut in coalitie acest post il sustinusera pe comisarul Valeriu Baziotis pentru sefia institutiei. Acesta nu este insa agreat de Florea, drept pentru care a si fost determinat sa-si retraga candidatura.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă