10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresterea economica a Romaniei, o gogoasa care nu satura pe nimeni

Cresterea economica a Romaniei, o gogoasa care nu satura pe nimeni

Cresterea spectaculoasa a economiei Romaniei, intens mediatizata in sezonul electoral, nu reuseste sa-l convinga pe romanul obisnuit. Procentele spectaculoase prezentate in statisticile oficiale nu se traduc, pentru cei mai multi dintre romani, si intr-o crestere sanatoasa a bunastarii personale.
Un astfel de paradox poate fi explicat destul de usor prin ideea ca des invocata teza a cresterii economice este fundamentata pe o crestere nesanatoasa, cu vicii pentru ipotezele luate in calcul. Trebuie remarcat faptul ca, in conditiile in care PIB-ul Romaniei a crescut, in primele noua luni ale anului, cu 8,1%, consumul final total s-a majorat sensibil mai rapid – cu 9,4 procente.
“Clar. Este vorba de o crestere nesanatoasa. In buna parte, cresterea e bazata pe majorarea consumului. De asemenea, toate aceste cifre sunt bazate pe manipulari de date, o solutie cunoscuta pentru romani de dinainte de 1989”, si-a exprimat transant parerea Radu Berceanu, fost ministru al Industriei. Fostului administrator al industriei romanesti i se pare stranie disonanta dintre cifrele statisticii oficiale si viata de zi cu zi a romanilor. “Nu se poate ca din cifre sa reiasa doar lucruri extraordinare, iar in viata sa fie doar partile ordinare. Daca ar fi fost o crestere economica extraordinara, ar fi simtit si romanii o mica particica din chestia asta extraordinara de pe hartie”, a conchis Berceanu. In opinia sa, cresterea arieratelor unora dintre marile companii din sectorul energetic este un argument pentru caracterul nesanatos al cresterii economice din statistica. “Eu am lasat Compania Nationala a Huilei cu datorii de 400 miliarde lei, iar acum datoriile acestei entitati au crescut la peste 4.200 miliarde lei”, a argumentat Berceanu.
Fostul ministru al Industriei are si mai multe explicatii pentru mecanismele de calcul care au fost folosite pentru a argumenta cresterea economica. “Am spart marile companii din sectorul energetic, iar schimburile naturale din aceste entitati au fost contabilizate de statistica la PIB, ceea ce a umflat artificial acest indicator”, a argumentat Radu Berceanu. Concluzia sa a fost ca “toata aceasta crestere invocata de statistica este nesanatoasa atat din cauza structurii luate in calcul, cat si a modului de calcul”.
Mai trebuie remarcat ca economia Romaniei a crescut cu sustinere puternica din partea agriculturii si a sectorului constructiilor, procentul de crestere contabilizat pentru industrie fiind sensibil mai mic. De asemenea, doua dintre ramurile care au sustinut cresterea industriei – siderurgia si sectorul textil – trec printr-un sezon mai dificil. Siderurgia romaneasca are probleme cu volumul ajutoarelor de stat care i-au fost acordate pentru restructurare si privatizare, iar sectorul textil este pe cale de a fi nevoit sa plece de pe putin profitabila, dar extinsa, piata a lohn-ului.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă