15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComplexul din Moneasa a fost refacut

Complexul din Moneasa a fost refacut

Dupa ce mai bine de zece ani perla Muntilor Apuseni a fost abandonata si lasata in paragina, a venit vremea ca statiunea Moneasa sa renasca. Cand nimeni nu mai spera ca la Moneasa se va mai face turism, un grup de oameni de afaceri aradeni au creat societatea Moneasa SA si au venit cu programe menite sa atraga turistii chiar si in extrasezon.

S-a dovedit ca turistii sunt atrasi de Festivalul Clatitelor, Festivalul Ceaunelor, Festivalul Gemenilor, Festivalul Mesterilor Populari si Festivalul de Folclor, a afirmat edilul. Un exemplu este ultima editie a Festivalului Clatitelor, la care au fost prezenti peste 8.000 de persoane. Statiunea din Muntii Apuseni ofera posibilitatea de a petrece cateva zile departe de stresul cotidian pentru cei care doresc sa se relaxeze. Amplasata intr-o mica depresiune de pe Valea Moneasa, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru – Moma, la o altitudine de 280 de metri, adapostita de dealuri si de mantia verde a padurilor de foioase, statiunea este ferita de vanturile taioase, de curentii reci, climatul fiind destul de bland, extrem de favorabil curelor balneare. Insirate mai ales pe valea paraului Moneasa, afluent al Crisului Alb, hotelurile, vilele si gospodariile localnicilor se ivesc printre varfurile vegetatiei arborescente, compunand un tablou de frumusete cromatica deosebita. Pe coastele montane si pe dealurile din Depresiunea Zarandului se vad terasele “suspendate” cu gospodarii frumos randuite si culturi agricole. Statiunea se afla la 110 kilometri de municipiul Arad si se poate ajunge atat cu autoturismul, cat si cu trenul.

Tratamente pentru sistemul nervos

Totodata, la Moneasa turistii pot face un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie. In acest sens, exista o oferta speciala care se bazeaza pe conceptul “mise en forme” si se adreseaza tuturor categoriilor de populatie care au bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.
Tratamentele se pot face atat in Complexul Balnear Moneasa, cat si la Hotel Parc. In zona, factorii naturali de cura sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive. Climatul statiunii reprezinta un factor de prim ordin in terapeutica balneara. El are un efect calmant asupra sistemului nervos central si in general asupra organismului uman.
Aerul incarcat de ioni negativi, furnizati de vegetatia abundenta, are un efect benefic asupra sanatatii, conferind statiunii inca un element care o face cautata. Se pare ca apele termominerale au fost cunoscute inca de pe vremea romanilor, care e posibil sa fi avut terme in zona. Apele au temperatura de 25-32 de grade si sunt bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice si hipotone.
Pentru turistii veniti in statiune sunt organizate si drumetii la o serie de obiective din zona. Astfel, pot fi admirate Pestera Liliecilor, Pestera Cristalelor, Rezervatia de Nuferi, Varful Izoi, Cariera de Marmura, Platoul Carstic Tinoasa, Cetatea Deznei, Stanca Laptelui, Valea Ruja sau Grota Ursilor.

Proiecte pentru revigorarea zonei

Pentru perioada urmatoare, conducerea Consiliului Judetean a demarat mai multe proiecte de revigorare a statiunii. Astfel, compania austriaca “Strabag Ingo Shoebe” a castigat licitatia pentru executarea proiectului “Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii balneo-climaterice Moneasa”.
Acest proiect va fi finalizat pana in luna octombrie a anului 2007. “Cred ca proiectul va imbunatati viata tuturor locuitorilor din zona, activitatea turistica, dar si mediul. In plus, va aduce si mai multe investitii din domeniul privat necesare in statiune”, a spus presedintele CJ, Iosif Matula.
Prin proiectul de reabilitare a statiunii se are in vedere dezvoltarea bazelor de agrement si atragerea strainilor in statiune.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă