17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCoface a imbunatatit ratingul Romaniei

Coface a imbunatatit ratingul Romaniei

Coface a imbunatatit ratingul de tara al Romaniei de la B+, clasa in care tara noastra a fost incadrata la mijlocul anului trecut, la A4.

Potrivit metodologiei Coface, ratingul de tara este stabilit pe baza a sapte tipuri de indicatori, cum ar fi vul-nerabilitatea dezvoltarii tarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichiditatile externe, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea economiei fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor. Coface emite ratinguri pentru 151 de tari, masurand riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara.
Ratingul A4 semnifica un istoric mediocru al platilor tranzactiilor realizate de companiile romanesti, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic care se deterioreaza, iar probabilitatea de neplata este inca admisibila.
“Principala consecinta a ratingului de tara A4 pentru Romania este ca va spori accesul pe pietele internationale si limitele de credit ale companiilor romanesti pentru credite comerciale, de la partenerii lor externi, alti creditori internationali sau din partea companiilor de asigurare a riscului financiar. Aceasta va conduce la o crestere a volumului relatiilor comerciale in special cu tarile din Uniunea Europeana si cresterea credibilitatii mediului de afaceri romanesc pe plan international”, a declarat Cristian Ionescu, director general Coface Romania.
Nota acordata de Coface este un indicator de risc al comportamentului mediu de plata al companiilor din Romania. Efectul trecerii de la clasa B+ la A4 va fi “cresterea numarului de companii care vor fi asigurate impotriva riscului de neplata si extinderea limitei de credit acordata acestora”. Reprezentantii Coface sunt de parere ca Romania dispune de o piata interna importanta, de o forta de munca calificata si cu costuri nu foarte mari, iar nivelurile de indatorare publica si externa se mentin la un nivel rezonabil. In acelasi timp, cresterea fluxului de investitii straine directe a condus la atingerea unui nivel ridicat al rezervelor valutare, iar iminenta aderare la Uniunea Europeana a imbunatatit perspectivele economice ale tarii. Pe de alta parte insa, deficientele inregistrate in disciplina politicilor fiscale, monetare si salariale, care au atras critici dure din partea Fondului Monetar International, disensiunile din interiorul coalitiei guvernamentale, incetinirea cresterii economice si a dinamicii exporturilor, cresterea deficitului de cont curent au fost printre principalele puncte slabe identificate de specia-listii Coface.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă