13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClientii isi vor alege singuri asiguratorii

Clientii isi vor alege singuri asiguratorii

Beneficiarii creditelor ipotecare vor putea sa-si aleaga fara restrictii societatea de asigurari cu care incheie polita, pentru riscurile aferente imobilului, iar creditorului i se va interzice conditionarea aprobarii imprumutului de vanzarea altor produse. Potrivit unui proiect aprobat de Guvern pentru modificarea si completarea Legii 190/1999 privind creditul ipotecar, imprumutatul are obligatia sa incheie un contract de asigurare acoperind toate riscurile aferente constructiei, dar “imprumutatorul nu va avea dreptul sa impuna un anumit asigurator”.
De asemenea, actul normativ stabileste ca este interzisa acordarea de credite ipotecare pentru investitii imobiliare conditionata de acceptarea de catre client de alte servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva sau de vanzarea-cumpararea de valori mobiliare emise de institutia autorizata.
Tot pentru protectia asiguratului, legea va stabili criterii clare de determinare in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila. Astfel, rata dobanzii va fi legata de fluctuatiile unui indice de referinta mentionat in contract. Prin contract poate fi stabilita si o diferenta minimala de variatie a indicatorului de referinta sub care dobanda nu va fi modificata. Inainte de semnarea contractului, institutiile de credit vor fi obligate sa puna la dispozitia clientului o oferta scrisa, care sa cuprinda toate conditiile si sa aiba o valabilitate de minimum zece zile.
Noua forma a legii permite executarea silita a obligatiilor imprumutatului fara conditionarea de atribuire a unui alt spatiu de locuit.
Totusi sunt prevazute situatii exceptionale, in care instanta poate acorda un termen de 90 de zile pentru ca debitorul sa-si gaseasca o alta locuinta. Exceptiile se aplica doar persoanelor fizice.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă