15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine este mai lichida: BVB sau piata Obor?

Cine este mai lichida: BVB sau piata Obor?

» Fanii eliminarii pragului la SIF-uri au mai pierdut o batalie (Curtea Constitutionala l-a declarat legal), dar mai au o sansa in toamna, in Parlament, pentru a transa in favoarea lor razboiul.
» Semnarea acordului pentru gazoductul Nabucco a adus in prim-plan actiunile Transgaz la BVB, dar si potentialii castigatori "colaterali", precum Dafora ori Condmag.

Dupa lupte seculare, cu declaratii curajoase pe la colturi, temporizari infinite ale presedintilor SIF si, mai nou, actionari in justitie, saga pragului de detinere la societatile de investitii are o rezolvare (provizorie). Curtea Constitutionala l-a considerat legal, asa ca acesta mai poate fi modificat/eliminat doar printr-o lege promulgata in Parlament. Din punctul nostru de vedere, regretam sincer ca acesta nu a fost declarat ilegal, pentru a vedea mai devreme ca furia achizitiilor de actiuni SIF, in noul context, se transforma intr-un mare "fas". De atata vreme se tot vorbeste despre asta, incat cotatiile actuale includ de mult posibilitatea majorarii sau eliminarii sale. Brokerii se agata insa de acesta ca de un ultim argument pentru tentarea putinilor investitori care mai sunt in piata locala (volumele de tranzactionare putin peste 1 milion euro/zi au devenit regula la BVB).

Se pare ca vom avea, in sfarsit, o alternativa la gazul rusesc pentru Europa. Nabucco se face, iar Transgaz va fi unul dintre parteneri, cu 16,7% din afacere (alaturi de companiile austriaca OMV, germana RWE, ungara MOL, bulgara Energy Holding si turca Botas). Actiunile Transgaz nu au avut evolutii spectaculoase la bursa dupa semnarea acordului, semn ca investitorii vor sa vada mai intai finalizata reteaua de conducte (e posibil ca acestia sa fie mai rezervati si prin prisma scaderii dividendelor in anii ce vin, din cauza cheltuielilor cu investitiile aferente proiectului). Au castigat insa companiile listate care se pot implica in activitatea de constructie si livrare a conductelor: Condmag (s7%) si Dafora (s4,3%).

Ies la iveala, in aceasta perioada, tot mai multe analize si relatari despre "caracatita" Goldman Sachs, profitori constanti ai marilor crize, dar si o pepiniera pentru selectarea autoritatilor din domeniul financiar in SUA. Ultima perspectiva o avem din partea unui analist independent, John Mauldin, care citeaza, la randul sau, un raport privind "tranzactiile toxice", realizat de Themis Trading. Se subliniaza ca volumele de tranzactionare si volatilitatea au crescut semnificativ din 2007, si nu datorita crizei. Se estimeaza ca 70% din tranzactiile realizate astazi pe pietele de capital dezvoltate (in special in SUA) au la baza programe de calculator sofisticate.
Asta permite anumitor brokeri si fonduri de investitii sa faca tranzactii foarte multe la acelasi pret, doar pentru a smulge comisioane de la investitori (individuali sau fonduri de pensii).

Comisioanele nu sunt mari (se percep pentru "blocuri" de actiuni), dar daca tranzactiile sunt foarte numeroase sumele devin exorbitante. Este vorba despre fractiuni de secunda in care se schimba fulgerator pachete de actiuni, complicitatea burselor fiind castigata prin comisioanele pe care acestea le incaseaza, la randul lor. Dincolo de jecmanirea investitorilor onesti, aceste programe de tranzactionare introduc distorsiuni in ceea ce priveste formarea preturilor, volumele mari fiind interpretate ca interes la cumparare, deci ca un plus de incredere in viitorul economiei. Se pare ca Goldman Sachs si-a concediat recent un angajat care reusise sa subtilizeze un astfel de program despre care asistentul procurorului general din SUA nu a ezitat sa spuna ca are potentialul de a manipula pietele.

O data cu inceperea sezonului de rezultate financiare, se incearca recladirea entuziasmului si revenirea in actualitate a ideii conform careia a doua jumatate a anului va arata nu numai o stabilizare, ba chiar o revenire economica. Deocamdata, companiile publica profitabilitate peste estimari, iar pentru urmatoarele trimestre nu revizuiesc negativ tinta rezultatelor financiare."
Serban Florea, director operatiuni WBS Romania

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă