9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Ce spun specialistii:

Sergiu Manea, director la Bank Austria Creditanstalt
“Nu va avea impact deosebit asupra potentialilor investitori”
Sper ca banii pentru care s-a rupt acest acord sa mearga catre infrastructura, sanatate, invatamant. Vorbim aici de acea diferenta de deficit bugetar, de 0,5%, privita in corelatie cu deficitul de cont curent. Daca ma uit la gradul de indatorare din Romania si la politica fiscala, nu pot fi decat increzator. Totul depinde insa de disciplina pe termen mediu a Guvernului, care trebuie sa ocoleasca excesele. Nu cred ca ruperea acordului cu FMI va avea un impact deosebit asupra potentialilor investitori.

Daniel Daianu, analist economic
“Trebuie sa ne comportam ca si cand am avea un acord”

“Era inevitabila incetarea acordului. FMI vede, in momentul de fata, in buget o lupta si impotriva inflatiei, si de limitare a deficitelor externe, ceea ce inseamna o povara foarte mare. Era mai bine daca ajungeam la un compromis. Acum nu ne ramane decat sa ne uitam mai bine la partea de cheltuieli, pentru ca ar fi o mare greseala ca deficitul de anul viitor sa fie mai mare decat 0,5% din PIB. Ar trebui sa existe o colaborare mai buna cu BNR. Oricum, in continuare putem sa ne consultam cu FMI. Incetarea acestui acord stand-by nu trebuie perceputa ca o rupere a relatiilor cu FMI. Nu trebuie sa dramatizam. Suntem in aceeasi oala cu Bulgaria. De acum inainte, trebuie sa ne comportam ca si cand am avea un acord cu FMI”.

Ilie Serbanescu, analist economic
“Nu e nici o nenorocire!”

“Nu este nici o nenorocire, daca reusim sa fim prudenti, pentru ca, oricum, situatia din punct de vedere macroeconomic reclama prudenta. Situatia nu mai este aceeasi ca in urma cu cativa ani. De asemenea, nu cred ca va fi nici un fel de impact din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Decizia pentru aceasta apartine capitalului vest-european, care a preluat controlul asupra economiei romanesti, si nu FMI, care este o structura de birocrati. Pentru integrare, chestiunea depinde mai mult de OMV decat de FMI”.

Bogdan Baltazar, consultant financiar
“Este posibil ca leul sa se devalorizeze”

“Eu prevedeam ca se va ajunge la aceasta chestiune, fiindca cerintele Fondului mi s-au parut excesive si mai ales gresite. Deficitul de cont curent, principala noastra problema, se datoreaza sectorului privat si se finanteaza autonom. Sigur ca va putea exista din partea UE o anumita raceala pe probleme macroeconomice, va aparea in plus aceasta problema de monitorizare, dar ea nu este critica pentru aderarea la 1 ianuarie 2007. Sunt sigur ca vom depasi acest moment. Nu sunt prea speriat (de incetarea acordului Ð n.n.). Problema este ca, daca nu mai ai acord cu Fondul, ca si economie emergenta, te lasi integral la judecata pietelor de capital si a agentiilor de rating. Este posibil ca leul sa se devalorizeze, dar aceasta este o reactie de scurta durata”.

Stere Farmache, presedinte BVB
“Nu este un semn bun!”

“Fondul Monetar International este institutia recunoscuta de catre Uniunea Europeana in ceea ce priveste expertiza de a judeca performantele si indicatorii macroeconomici. Cred ca opinia FMI inca conteaza pentru Uniunea Europeana, iar neprelungirea acordului consider ca nu este un semn bun. Daca acordul nu este prelungit, inseamna ca Romnania nu se incadreaza in cerintele Fondului. Nu cred ca este un dezastru, dar nota pe care o da FMI nu este un semn bun pentru multe institutii financiare internationale”.

Ionut Popescu, senator PNL
“Cred ca se va adopta TVA de 22%”

“Este greu de cuantificat efectul incetarii acordului stand-by cu Fondul Monetar International. Este o greseala sa credem ca, daca nu mai avem acord cu FMI, avem cheia de la camara cu dulciuri. Economia romaneasca va reactiona la masurile luate de Guvern, indiferent daca mai avem sau nu acord cu Fondul. In ceea ce priveste cresterea taxei pe valoare adaugata – TVA – la 22%, consider in continuare ca a fost o propunere corecta din punct de vedere economic si cred ca Guvernul o va adopta pana la urma. Important era ca aceasta masura sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006, si nu pe parcursul anului viitor”.

Varujan Vosganian, senator PNL
“Sa nu facem concesii de natura populista”

“Nu este pentru noi un lucru imbucurator, insa solutiile care ni se propuneau erau aproape imposibil de acceptat. Guvernul trebuie sa urmeze politica de tintire a inflatiei. Este foarte important sa nu facem concesii de natura populista”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă