18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCamerele de Comert vor fi implicate in elaborarea actelor normative

Camerele de Comert vor fi implicate in elaborarea actelor normative

Doi parlamentari liberali, nemultumiti ca activitatea Camerelor de Comert din Romania este reglementata prin-tr-o lege ce dateaza din februarie 1929, propun crearea unui nou cadru legal ce ar urmari consolidarea statutului Camerelor de Comert si implicarea lor activa in dezvoltarea comunitatii de afaceri, in concordanta cu cerintele economiei de piata.
In viziunea initiatorilor – senatorul Viorel Arion si deputatul Silaghi Ovidiu -, Camerele de Comert si Industrie ar trebui sa fie organizatii de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice, avand caracter non-profit si personalitate juridica. Rolul Camerelor de Comert ar fi acela de a apara si sustine interesele economiei si comunitatilor de afaceri in raport cu autoritatile publice si organismele din tara si strainatate.

Organizarea la nivel local si national

Organizarea Camerelor de Comert promovata de acest proiect de lege ar fi constituirea acestora in fiecare resedinta de judet si in municipiul Bucuresti, precum si la nivel national, putand constitui si sucursale, birouri sau puncte de lucru in teritoriul unde activeaza – denumite Oficii -, in functie de necesitatile comunitatii de afaceri. La nivel national, propun initiatorii, ar urma sa functioneze Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cu sediul in Bucuresti.
Cat ii priveste pe membrii Camerelor, acestia ar putea fi individuali, colectivi si onorifici, avand dreptul sa fie inscrisi pe listele de alegatori pentru a fi desemnati ca membri ai Adunarii Generale a Reprezentantilor. De asemenea, ar avea dreptul sa aleaga si sa fie alesi in organele de conducere ale Camerelor. In caz ca se descopera ca desfasoara activitati comerciale ilicite si neloiale, ar urma sa fie radiati de pe listele de alegatori si sa-si piarda dreptul de a accede in activitati de conducere.

Sprijin de la autoritatile publice locale

In plus, propunerea legislativa a celor doi liberali instituie obligativitatea organelor autoritatii publice centrale, regionale si locale de a acorda sprijin Camerelor de Comert si Industrie pentru a-si putea atinge scopul in care au fost infiintate, in folosul dezvoltarii economice a teritoriului. Totodata, la elaborarea actelor normative din domeniul vietii economice va fi ceruta si opinia Camerelor de Comert si Industrie, ce ar urma sa fie acordata in termen de 30 de zile.

Guvernul sustine propunerea

Guvernul a trimis un punct de vedere asupra acestei propuneri legislative, in care atrage atentia, de exemplu, ca unele din atributiile conferite de initiatori Camerelor de Comert apartin exclusiv sferei de atributii specifice a autoritatii publice si, in consecinta, trebuie eliminate din corpul legii. Guvernul sustine adoptarea propunerii legislative, sub rezerva insusirii de catre legiuitor a observatiilor si propunerilor transmise.
Propunerea legislativa a fost repartizata la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă