10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Breviar

Pe litoral amenzile se tin lant

Medicii veterinari inspectori care isi desfasoara activitatea in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2005 au controlat in perioada 29 iulie-5 august 917 unitati agroalimentare si targuri, in urma carora au aplicat amenzi in valoare de 14.000 lei. De asemenea, au confiscat 2,32 tone de produse alimentare, neconforme cu normele si cerintele igienice sanitar-veterinare, in valoare de 9113 lei, dintre care 5490 lei reprezentand contravaloarea unei cantitati de 1,3 tone de carne si produse din carne, 3623 lei contravaloarea a 1,02 tone lapte si produse lactate.

Investitii de 317 milioane euro, obligatorii in Dolj

Peste o suta de localitati din judetul Dolj vor fi obligate, in baza unui program al Uniunii Europene, sa-si amenajeze sisteme de canalizare si de epurare a apei, in valoare totala de 317 milioane de euro. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, 117 localitati care au fost cuprinse intr-un program al Uniunii Europene vor fi obligate sa-si amenajeze statii de colectare a apei reziduale si de epurare. Costurile vor fi de aproximativ 317 milioane de euro, din care 15% din buget, iar restul din finantari europene. Lucrarile vor avea loc in doua etape. “Localitatile cu mai mult de 10.000 de locuitori trebuie sa amenajeze aceste retele de canalizare si de epurare a apei pana cel mai tarziu in 31 decembrie 2013, iar cele intre 2.000 si 10.000 de locuitori, pana la 31 decembrie 2018”, a mai spus Prioteasa. Costurile unor astfel de lucrari sunt destul de mari, intr-un oras precum Filiasi realizarea unui sistem de canalizare ajungand la 3,3 milioane de euro, iar a celui de epurare la 5,1 milioane. In cea mai mare comuna a judetului, Poiana Mare, sunt estimate sume de aproximativ 2,5 milioane de euro pentru canalizare si 4 milioane de euro pentru epurare. Peste 90% dintre localitatile din judetul Dolj nu au sisteme de alimentare cu apa.

Mittal Steel Iasi ataca pietele din Africa si Orientul Mijlociu

Compania Mittal Steel Iasi, fosta Tepro, isi va majora cu pana la 20% portofoliul de produse cu valoare adaugata mare, ca o consecinta a certificatului de calitate primit luna trecuta de la American Petroleum Institute (API), se arata intr-un comunicat al companiei dat publicitatii ieri. Certificatul API 5L este acordat de institutul american pentru produsele care pot fi utilizate in sectorul de titei si gaze din industria petroliera. Directorul general al Mittal Steel Iasi, Paul Regie, spune ca primirea acestei atestari permite companiei sa atace piete noi, din Orientul Mijlociu, Africa si tarile scandinave, si sa participe la licitatiile pentru cele mai importante proiecte ale companiilor petroliere. De mai bine de zece ani, Tepro incearca sa obtina Certificatul API 5L pentru produsele sale. In luna mai a.c., la Iasi a sosit o echipa de experti in audit de la American Petroleum Institute, pentru a evalua normele de calitate ale Mittal Steel Iasi. La data de 15 iunie, dupa ce echipa si-a prezentat raportul la API SUA, s-a confirmat ca Mittal Steel Iasi poate livra tevi sudate pentru industria petroliera, avand inscriptionate monograma oficiala API.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă