8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBonuri valorice de 10 milioane lei pentru cumpararea centralelor termiceSprijin de la...

Bonuri valorice de 10 milioane lei pentru cumpararea centralelor termiceSprijin de la stat

Statul subventioneaza instalarea echipamentelor performante de obtinere a caldurii, pentru persoanele care acum se incalzesc cu sobe de teracota. Prin acordarea sprijinului pentru instalarea centralelor termice, guvernantii spera sa reduca povara scumpirilor gazelor naturale, care apasa nemilos pe umerii multor milioane de romani.

La acordarea bonurilor valorice de maximum 10 milioane de lei vechi pentru achizitionarea si montarea centralelor termice, respectiv a arzatoarelor automate pentru gaz, se vor lua in considerare toate veniturile obtinute de familia solicitantului, inclusiv alocatiile pentru copii, indemnizatiile pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2-3 ani, veniturile obtinute de pe urma altor bunuri imobile, ajutorul pentru sotiile celor care satisfac stagiul militar, veniturile realizate din activitati independente, veniturile realizate de pe urma bunurilor mobile (masini), indemnizatiile de somaj si bursele elevilor sau studentilor, a stabilit Guvernul prin Normele Metodologice de aplicare a OUG 91/2005, aprobate prin HG nr. 1249/2005. Normele includ in “familia solicitantului” si persoanele cu care acesta locuieste in casa si sunt inscrise in cartea de imobil, chiar daca nu exista legaturi de rudenie cu ele (precum ingrijitorii la domiciliu).
Potrivit OUG 91, statul, prin Ministerul Muncii, acorda bonuri valorice de 10 milioane lei vechi pentru achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a unei centrale termice individuale si bonuri de 2 milioane lei vechi in cazul achizitionarii si montarii unui arzator automatizat (se pot monta maximum trei arzatoare). Beneficiarii acestei masuri sunt cei care: au sobe de teracota, utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, sunt titulari ai contractelor de furnizare a gazelor, au venitul net lunar pe membru de familie de pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, nu detin centrale termice individuale. Ei pot solicita Directiilor teritoriale de munca formularele necesare pentru obtinerea bonurilor, intrucat Normele pentru aplicarea OUG (care contin tipizatele pentru formulare) au intrat deja in vigoare, fiind publicate in Monitorul Oficial. Beneficiarii vor completa o cerere si o declaratie pe propria raspundere privind datele personale si veniturile familiei (ulterior, veridicitatea datelor din declaratii va fi verificata prin anchete sociale). La aceste documente trebuie anexate avizul de solutie tehnica si proiectul de executie a lucrarii (instalarea echipamentelor se va face doar cu firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, a caror lista poate fi obtinuta tot de la Directiile de munca).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă