Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ANIBI, pe urma averilor corupților și evazioniștilor

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a prezentat, ieri, în prezența premierului Victor Ponta, principalele coordonate ale viitoarei structuri care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor din dosarele penale.

Share

Andreea Nicolae 0 comentarii

Actualizat: 01.04.2015 - 00:17

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a prezentat, ieri, în prezența premierului Victor Ponta, principalele coordonate ale viitoarei structuri care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor din dosarele penale. Intitulată Agenția Națională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate (ANIBI), instituția va avea 30 de angajați și va funcționa în subordinea Ministerul Justiției. Șeful Agenției va fi propus de MJ, iar adjunctul acestuia, de Ministerul Finanțelor.

Proiectul de lege de înființare a ANIBI, lansat în dezbatere publică, va fi trimis Parlamentului spre a fi dezbătut în regim de urgență. Potrivit premierului Ponta, dacă discuțiile în cele două Camere vor dura prea mult, nu este exclusă varianta adoptării prin ordonanță de urgență.

Șeful Executivului a declarat, ieri, că totalul creanțelor în urma hotărârilor judecătorești de natură penală ar fi de 3,2 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei doar la nivelul anului 2014. În opinia premierului, printre problemele care au împiedicat ANAF să recupereze prejudiciile s-ar număra transmiterea cu întârziere a hotărârilor judecătorești (chiar și la 4-6 ani de la anunțarea verdictului), timp în care condamnații și-ar înstrăina averile.

O altă problemă ar fi durata mare a proceselor, ceea ce ar atrage devalorizarea bunurilor sechestrate. O soluție pentru remedierea acestei probleme ar fi ca bunul sechestrat să fie valorificat imediat, iar suma rezultată să fie păstrată, urmând ca la finalul procesului ori să fie confiscată, ori returnată proprietarului. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...