18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăEconomieEuropa riscă să devină o destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii

Europa riscă să devină o destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii

Este concluzia studiului EY Europe Attractiveness, care arată că investitorii consideră că Europa riscă să devină o destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii, pe fondul îngrijorărilor legate de o viitoare instabilitate economică.
 
Totodată, analiza proiectelor de investiţii din 2019 evidenţiază performanţe anuale mai bune comparativ cu cele din 2018 (0,9%, în creştere de la -4%).

“49% dintre respondenţi consideră că Europa riscă să devină o destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii, pe fondul îngrijorărilor legate de o viitoare instabilitate economică provocată de pandemie.

Cu toate acestea, pe termen scurt, investitorii îşi păstrează optimismul, 51% dintre liderii mediului de afaceri anticipează o uşoară scădere a numărului de proiecte iniţiate, în timp ce 11% dintre respondenţi nu se aşteaptă la abateri de la planurile lor de investiţii în 2020″, conform studiului derulat în aprilie 2020.

În acelaşi timp, 80% dintre liderii chestionaţi au declarat că pachetele de stimulente guvernamentale le influenţează deciziile de investiţii şi că vor acorda prioritate ţărilor care au implementat măsuri de sprijin mai solide în ceea ce priveşte combaterea efectelor provocate de pandemie.

“Europa se poate menţine atractivă pentru investiţii cu condiţia să acţioneze şi să reacţioneze hotărât în trei direcţii majore: adoptarea tehnologiei, sustenabilitate şi rezistenţa la şocuri a lanţului de aprovizionare, deoarece acestea vor influenţa viitoarele decizii de investiţii.

E important ca Europa să rămână o destinaţie favorită pentru proiectele de investiţii, iar, în acest sens, este vital ca guvernele să adopte mentalitatea specifică mediului de afaceri, să facă eforturi în direcţia inovării şi creării de noi strategii de atragere a investiţiilor străine directe, nu numai pentru a reduce şomajul, ci şi pentru a sprijini o creştere economică echilibrată”, consideră Bogdan Ion, country managing partner EY România şi Moldova şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul transmis de Papa Francisc credincioşilor care sărbătoresc Paştele

Într-un mesaj plin de speranță și încredere, Papa Francisc a transmis un apel puternic la bucurie și pace pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele în...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă