12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăEconomieEuro digital nu este un proiect "Big Brother", afirmă un oficial UE

Euro digital nu este un proiect “Big Brother”, afirmă un oficial UE

O monedă euro digital va oferi posibilitatea de a alege în ceea ce privește efectuarea plăților și nu este un proiect “Big Brother” care urmărește să controleze oamenii, a declarat miercuri Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare al Uniunii Europene, scrie Reuters.

Banca Centrală Europeană nu a decis încă dacă va introduce un euro digital, dar McGuinness urmează să publice în curând un proiect de lege al UE care ar oferi un suport juridic, în cazul în care se va lua o decizie în acest sens.

BCE a declarat că nu dorește să păstreze datele personale ale utilizatorilor săi, au declarat oficiali ai băncii centrale.

Însă criticii spun că o versiune digitală a monedei euro ar putea fi folosită pentru a cerceta activitățile oamenilor și pentru a îngreuna utilizarea numerarului pentru plăți și achiziții.

“Acesta nu este un proiect Big Brother”, a declarat McGuinness în fața Parlamentului European.

“Îi respect pe cei care au acest punct de vedere, dar, sincer, i-aș ruga să se calmeze puțin. Nu ar trebui să abordăm această problemă în fața cetățenilor din această cameră ca pe un proiect de control. Este un proiect de alegere”, a spus McGuinness.

Dacă UE decide să acorde statutul oficial de “mijloc legal de plată” unui euro digital, blocul ar trebui să facă același lucru pentru versiunea în numerar a monedei unice, a declarat McGuinness.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Piața muncii din România, între îmbătrânirea populației active,lipsa investițiilor în dezvoltare de forță de muncă competitivă și exod

România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piața muncii în următorii 10 ani: populația țării îmbătrânește, tinerii activi...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Angajații din aeroporturi, protest în fața ministerului condus de Boloș

Peste 150 de sindicalişti, membri ai sindicatelor aeroportuare, pichetează sediul Ministerului Finanţelor, cerând exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă