Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

Epidemia ne trezește la realitate. Virusul trece dar va rămâne criza economică

Peste 80 la sută dintre români se tem că actuala criză va fi lungă și grea, atestă cel mai recent sondaj de opinie realizat de IRSOP.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

16.04.2020 - 00:04

Imensa majoritate a publicului intervievat de IRSOP în luna aprilie 2020, adică 81 la sută dintre persoanele chestionate, au spus că au senzația că actuala criză economică și socială, generată de epidemia de coronavirus, va avea o evoluție lungă și grea. Această percepție a românilor arată că nici încurajările transmise de autoritățile de la București, nici măsurile de protecție socială anunțate până acum, nu au fost prea credibile.

Chestionarul IRSOP a fost realizat telefonic, asupra unui lot de 768 de persoane de peste 18 ani, în perioada 6 - 11 aprilie 2020. Rezultatele acestuia relevă că principalul sentiment al românilor atunci când vine vorba de pandemia de coronavirus este teama. Astfel, 54 la sută dintre cei chestionați s-au declarat îngrijorați de actuala situație a României, iar 6 la sută au recunoscut că epidemia de coronavirus îi face să fie deprimați, Alți 6 la sută se declară indiferenți. Totuși, 34 la sută dintre cei chestionați au susținut că sunt optimiști.

Chiar dacă numărul de decese în urma coronavirusului este încă redus în România, evoluția epidemiei pare să-i fi trezit pe români la realitate și să le fi demonstrat cât de fragilă și de trecătoare le poate fi bunăstarea. Astfel, 86 la sută dintre cei chestionați consideră că, după ce epidemia de COVID-19 va fi neutralizată, criza economică va fi încă prezentă și va fi persistentă, iar rănile lăsate de ea vor fi adânci și dureroase. Românii par să aștepte mai mult de la stat decât de la ceea ce ar putea realiza prin forțe proprii. Printre cei chestionați predomină impresia că va creşte numărul falimentelor (55%) şi vor fi desființate locuri de muncă (52%).

“Sentimentul că viața se deteriorează are de obicei consecințe politice si electorale”, subliniază specialiștii IRSOP. Ei nu riscă să detalieze aceste consecințe, dar este știut că, la finalul anului 2020, în România trebuie să se desfășoare atât alegeri locale cât și parlamentare, iar deteriorarea calității vieții sau chiar numai senzația că viața se deteriorează sunt de natură să favorizeze partidele de stânga.

 

“Predomină convingerea că va creste numărul falimentelor (55 la sută) și distrugerea locurilor de muncă (52 la sută). Adică recesiune, care înseamnă spaime legate de subzistență și probabil un nou val de populism”     - IRSOP                                                        

În cadrul sondajului, 67 la sută dintre cei chestionați estimează că va creşte inflația, iar 61 la sută spun că va crește şi cursul euro. De observat, în acest caz, este însă faptul că toată economia Uniunii Europene este lovită de coronavirus, nu doar cea a României, astfel că, poate, raportul leu – euro nu va evolua atât de dramatic.

54 la sută dintre persoanele chestionate de IRSOP se tem că nivelul de trai în România va scădea, 31 la sută consideră că nivelul de trai nu va fi influnțat, iar 14 la sută speră că acest nivel de trai va crește. O posibilă explicație a acestei raze de optimism ar putea fi informațiile despre eforturile Uniunii Europene de a readuce la viață economiile unora dintre țările membre precum și evoluțiile deja pozitive din țări precum Germania sau Spania, care încearcă deja să-și “repornească motoarele”.

 

Există și un efect paradoxal pozitiv

În cazul României, situația din sistemul de sănătate era percepută nefavorabil și înainte de criza coronavirusului. Acum, mai mult de o treime (36 la sută) dintre cei chestionați au senzația că haosul din sănătate va scădea. Oamenii își exprimă speranța că încercările prin care trece sistemul de sănătate şi măsurile neobișnuit de ferme luate de autorități vor avea efecte pozitive pe termen lung. Chiar și după ce militarii se vor retrage din spitalele civile și de pe străzile orașelor României.

Cetățenii chestionați de IRSOP consideră că, după depășirea epidemiei, Guvernul ar trebui să se ocupe cu prioritate de crearea de locuri de muncă (42 la sută) şi de sprijinirea firmelor româneşti (35 la sută).

“Încurajarea consumului prin eventuale stimulente financiare pare să aibă puțini adepți (8%), şi probabil că stimularea consumului va fi şi dificilă în contextul persistenței anxietății colective”, menționează analiștii IRSOP. Opiniile acestora coincid, de altfel, și cu cele ale reprezentanților unor agenți economici, cum ar fi cei din industria turismului, care recunoșteau, în ultimele zile, că nu întrevăd nicio tendință de reechilibrare a activității lor până spre finalul anului 2020.

Dintre persoanele chestionate de IRSOP, jumătate apreciază performanța actuală a Guvernului. Totuși, avalanşa de ştiri negative şi invocarea continuă a amenințărilor mari care ne aşteaptă în perioada următoare produc nelinişte, iar autoritățile sunt criticate pentru ceea ce nu fac bine dar şi pentru ceea ce nu pot face bine.

Comentarii