1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeEconomieMcDonald's mărește redevențele pentru o serie de francizați ai companiei

McDonald’s mărește redevențele pentru o serie de francizați ai companiei

Francizaţii McDonald’s care deschid restaurante noi vor trebui în curând să plătească redevenţe mai mari, acestea urmând să fie majorate pentru prima oară în ultimele trei decenii, de la 4% la 5%, de la 1 ianuarie, transmite Reuters, citat de News.ro.

Schimbarea nu va afecta francizaţii existenţi care îşi menţin numărul actual al restaurantelor sau care cumpără un restaurant în franciză de la un alt operator.

De asemenea, nu se va aplica restaurantelor existente reconstruite sau restaurantelor transferate între membrii familiei.

Cu toate acestea, redevenţa mai mare va afecta noii francizaţi, cumpărătorii de restaurante deţinute de companie, restaurantele relocate şi alte scenarii care implică francizorul.

„În timp ce am creat industria pe care o conducem acum, trebuie să continuăm să redefinim cum arată succesul şi să ne poziţionăm pentru succesul pe termen lung, pentru a ne asigura că valoarea mărcii noastre rămâne mai puternică ca niciodată”, a declarat într-un mesaj preşedintele McDonald’s din SUA, Joe Erlinger.

De asemenea, McDonald’s va înceta să numească plăţile ”comisioane de serviciu” şi va folosi în schimb termenul ”redevenţe”, pe care îl preferă majoritatea francizorilor.

„Nu schimbăm serviciile, dar încercăm să schimbăm mentalitatea făcându-i pe oameni să vadă şi să înţeleagă puterea a ceea ce cumperi , atunci când cumperi marca McDonald’s, sistemul McDonald’s”, a spus Erlinger pentru CNBC.

Francizaţii gestionează aproximativ 95% din aproximativ 13.400 de restaurante McDonald’s din SUA. Ei plătesc chirie, redevenţe lunare şi alte comisioane, cum ar fi comisioanele anuale pentru aplicaţia mobilă a companiei, pentru a funcţiona ca parte a sistemului McDonald’s.

Creşterile comisioanelor de redevenţe probabil nu vor afecta imediat mulţi francizaţi. Cu toate acestea, probabil că vor apărea reacţii, din cauza relaţiei dificile a companiei cu operatorii săi din SUA.

McDonald’s şi francizaţii săi s-au confruntat cu o serie de probleme în ultimii ani, inclusiv un nou sistem de evaluare pentru restaurante şi o lege din California care va creşte salariile pentru lucrătorii de la fast-food cu 25%, de anul viitor.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă