11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Investiție de un miliard de dolari din partea SUA pentru scutul antirachetă israelian

Proiectul a obținut majoritatea voturilor

Camera Deputaților SUA a aprobat joi un pachet de un miliard de dolari pentru scutul antirachetă israelian „Iron Dome”. Proiectul a obținut majoritatea voturilor, după ce s-a produs o controversă la începutul săptămânii. Nancy Pelosi a declarat că „a ajuta Israelul este vital, deoarece securitatea Israelului este esenţială pentru securitatea Americii”.

420 de voturi au fost pentru și doar 9 împotrivă, iar doi democrați s-au abținut. Proiectul urmează să fie supus votului în Senat, însă data nu a fost stabilită. De zece ani, SUA se implică activ la această finanțare. La sfârşitul anului 2020, Congresul a aprobat 1,6 miliarde de dolari cheltuieli pentru întreţinerea şi componentele „Iron Dome”.

Cu toate acestea, investiția de un miliard de dolari a fost retrasă marți dintr-un proiect de lege bugetară în Camera Reprezentanţilor. Presa americană susține că decizia a fost luată sub presiunea unor aleşi ai aripii stângi a democraţilor. Aceștia au ameninţat că vor vota împotriva legii finanţelor dacă aceasta conţine măsura în cauză.

Pe de altă parte, liderii partidului care dețin majoritatea au asigurat că fondurile  vor fi aprobate rapid printr-o altă modalitate.

„Adoptarea acestui text reflectă marea uniune din Congres, între cele două partide şi cele două camere, în jurul securităţii Israelului”, a declarat în hemiciclu preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, potrivit Agerpres.

Premierul israelian, Naftali Bennett, a mulţumit Camerei după vot pentru „sprijinul imens acordat Israelului şi angajamentul său faţă de securitatea acestuia”.

Ultima oră
Pe aceeași temă