10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalImpozitarea multinaționalelor, cerută urgent de Uniunea Europeană

Impozitarea multinaționalelor, cerută urgent de Uniunea Europeană

Impozitarea multinaționalelor a intrat în atenția Comisiei Europene care a propus miercuri o directivă care asigură transpunerea rapidă a acordului internațional.

Potrivit CE, propunerea stabilește modul în care principiile ratei efective de impozitare de 15% vor fi aplicate în practică în cadrul UE.

Aceasta include un set comun de norme privind modul de calculare a acestei rate efective de impozitare, astfel încât aceasta să fie aplicată în mod corespunzător și consecvent în întreaga UE.

„Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

În cazul în care rata efectivă minimă nu este impusă de țara în care își are sediul o societate supusă unui impozit scăzut, statul membru al societății-mamă trebuie să aplice un impozit complementar. Propunerea asigură, de asemenea, impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, propunerea prevede, de asemenea, anumite excepții. Pentru a reduce impactul asupra grupurilor care desfășoară activități economice reale, întreprinderile vor putea exclude o sumă de venituri egală cu 5% din valoarea activelor corporale și cu 5% din masa salarială.

Normele prevăd excluderea unor valori minime ale profitului, pentru a reduce sarcina de asigurare a conformității în situații cu risc scăzut. Aceasta înseamnă că, atunci când profitul și veniturile medii ale unui grup multinațional dintr-o jurisdicție se situează sub anumite praguri minime, venitul respectiv nu este luat în considerare la calcularea ratei.

„În luna octombrie a acestui an, 137 de țări au sprijinit un acord multilateral istoric pentru a transforma impozitarea întreprinderilor la nivel mondial, abordând nedreptățile de lungă durată, dar menținând competitivitatea.

Doar două luni mai târziu, facem primul pas pentru a pune capăt uniformizării fiscale la un nivel inferior, care afectează Uniunea Europeană și economiile sale. Directiva pe care o propunem va garanta că noua rată efectivă minimă de impozitare de 15% pentru întreprinderile mari va fi aplicată într-un mod care să fie pe deplin compatibil cu legislația UE.

Vom continua cu o a doua directivă în vara viitoare pentru a pune în aplicare celălalt pilon al acordului, privind realocarea drepturilor de impozitare, odată ce convenția multilaterală aferentă va fi semnată.

Comisia Europeană a depus eforturi susținute pentru a facilita acest acord și sunt mândru că astăzi ne aflăm în avangarda punerii sale în aplicare la nivel mondial”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă