24.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalGestionarea crizelor trebuie să fie susținută de reziliența financiară, consideră Leonardo Badea

Gestionarea crizelor trebuie să fie susținută de reziliența financiară, consideră Leonardo Badea

Gestionarea crizelor trebuie să fie susținută de reziliența financiară, consideră Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR.

Economia lumii a fost afectată, în ultima perioadă, de două șocuri majore. Acestea sunt pandemia de coronavirus și conflictul din Ucraina.

„Trăim într-o perioadă caracterizată de incertitudini majore și din punct de vedere economic și financiar. Evoluțiile ultimilor ani au arătat că economia trebuie să fie pregătită pentru a face față șocurilor determinate de evenimente extreme ca și conținut și formă de manifestare. Răspunsul pe care economiile trebuie să-l adopte este necesitatea unei dezvoltări sustenabile. Fără îndoială, sustenabilitatea este cheia dezvoltării viitoare”, explică Leonardo Badea.

Pandemia a avut consecințe și a determinat schimbări profunde în economie și societate. În mod evident, aceasta a determinat schimbări (probabil de durată) în comportamentul consumatorilor, subliniază oficialul BNR. Una dintre tendințe este de a susține afacerile locale și de a efectua cumpărături la magazinele din proximitate.

A crescut și tendința de a efectua cumpărături online. Astfel, 71 la sută dintre cetățeni au cumpărat online în 2020.

O altă consecință este îngrijorarea privind plata facturilor.

Digitalizarea poate contribui la gestionarea crizelor

S-a observat și o accelerare a digitalizării în diferite domenii. A apărut o cerere mai mare pentru platforme digitale, software, hardware și servicii.

„Este un moment prielnic ca printre alte obiective strategice ale României să dezvoltăm și investițiile în programe de cercetare strategică în domeniile: AI, securitate cibernetică, calcul cuantic, comunicații 5G”, subliniază Leonardo Badea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pe 8 octombrie începe pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Sâmbătă, 8 octombrie, cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, se va organiza un pelerinaj la Iași, potrivit lui Lucian Apopei, directorul de comunicare...

ANPC a prpus închiderea locurilor de joacă din șase parcuri bucureștene

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea locurilor de joacă din şase parcuri bucureştene, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12...
00:01:33

VIDEO: Biden – „Furtuna Ian, printre cele mai grave din istoria SUA”

Președintele Joe Biden a declarat vineri (30 septembrie) că distrugerile provocate în Florida de uraganul Ian sunt printre cele mai grave din istoria Statelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă