15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalFMI avertizează: Creșterea prețurilor energiei electrice ar putea să nu scadă decât...

FMI avertizează: Creșterea prețurilor energiei electrice ar putea să nu scadă decât anul viitor

Creșterea prețurilor gazelor naturale se răspândește pe piețele globale de energie. Totodată, ajunge în alte sectoare economice, de la fabrici la utilități.

O combinație fără precedent de factori este în desfășurare pe piețele energetice mondiale. Amintirile crizei energetice din anii 1970 sunt reaprinse. În plus, complică o perspectivă deja incertă a inflației și a economiei globale, transmite Fondul Monetar Internațional într-o analiză postată pe site-ul său oficial.

Prețurile spot ale gazelor naturale au crescut de peste patru ori până la niveluri record în Europa și Asia. Persistența și dimensiunea globală a acestor creșteri ale prețurilor sunt fără precedent. De obicei, astfel de mișcări sunt sezoniere și localizate, susține FMI.

FMI precizează: „Așteptarea noastră este că aceste prețuri vor reveni la niveluri mai normale la începutul anului viitor. Atunci când este așteptat ca cererea de încălzire să scadă și aprovizionarea să se regleze. Cu toate acestea, dacă prețurile rămân ridicate așa cum au fost, acest lucru ar putea începe să fie un obstacol pentru creșterea globală”.

Între timp, pe piața cărbunelui și a petrolului se resimt efecte negative. Prețul țițeiului Brent, punctul de referință la nivel mondial, a atins recent un maxim din ultimii șapte ani. Valoarea sa a ajuns la peste 85 de dolari pe baril. Mai mulți cumpărători au căutat alternative pentru încălzire și generare de energie pe fondul aprovizionării deja strânse. Cărbunele, cel mai apropiat înlocuitor, este la mare căutare. Acest lucru a împins prețurile la cel mai înalt nivel din 2001. Astfel a avut loc o creștere a costurilor permiselor de emisie de carbon în Europa.

FMI precizează că aprovizionarea cu energie, de fapt, a reacționat lent la semnalele de preț din cauza penuriei de forță de muncă, a restanțelor de întreținere, a termenelor mai lungi de realizare pentru noi proiecte și a interesului lipsit de strălucire din partea investitorilor în companiile de energie din combustibili fosili. Producția de gaze naturale în SUA, de exemplu, rămâne sub nivelurile dinaintea crizei. Producția în Țările de Jos și Norvegia este, de asemenea, în scădere. Iar cel mai mare furnizor din Europa, Rusia, și-a încetinit recent transporturile către continent.

Vremea a exacerbat și dezechilibrele pieței gazelor. Frigul sever al iernii și căldura verii din emisfera nordică au sporit cererea de încălzire și răcire. Între timp, producția de energie regenerabilă a fost redusă în SUA și Brazilia prin secete, care au limitat producția de energie hidroelectrică pe măsură ce rezervoarele au scăzut. Europa de Nord s-a confruntat cu o producție eoliană sub medie în această vară și toamnă.

În timp ce cărbunele poate ajuta la compensarea penuriei de gaze naturale, unele dintre aceste livrări sunt, de asemenea, întrerupte. Factorii logistici și legați de vreme au paralizat producția din Australia până în Africa de Sud. Asta în timp ce producția de cărbune din China, cel mai mare producător și consumator din lume, a scăzut pe fondul obiectivelor de emisii care descurajează utilizarea și producția cărbunelui în favoarea surselor regenerabile sau a gazului.

În Europa, stocarea gazelor naturale este sub medie înainte de iarnă. Aceasta adaugă riscul unor creșteri mai mari de prețuri, deoarece utilitățile concurează pentru resursele limitate înainte de sosirea vremii reci.

Prețurile energiei și inflația

Dacă prețurile energiei rămân la nivelurile actuale, valoarea producției globale de combustibili fosili ca pondere din produsul intern brut ar crește. Conform datelor FMI, anul acesta vorbim de o majorare de la 4,1% (estimată în proiecția FMI din iulie) la 4,7%. Anul viitor, cota ar putea ajunge până la 4,8%, în creștere față de cea estimată la 3,75% în iulie. Presupunând că jumătate din această creștere a costurilor pentru petrol, gaze și cărbune este cauzată de reducerea ofertei, aceasta ar reprezenta o reducere de 0,3 puncte procentuale a creșterii economice globale în acest an și aproximativ 0,5 puncte procentuale anul viitor.

FMI se așteaptă ca prețurile gazelor naturale să se normalizeze până în al doilea trimestru. Sfârșitul iernii în Europa și Asia diminuează presiunile sezoniere, așa cum indică și piețele futures. Prețurile cărbunelui și țițeiului sunt, de asemenea, probabil să scadă. Cu toate acestea, incertitudinea rămâne ridicată și mici șocuri ale cererii ar putea declanșa noi creșteri ale prețurilor.

Potrivit FMI, băncile centrale ar trebui să treacă peste presiunile asupra prețurilor cauzate de șocurile tranzitorii ale aprovizionării cu energie. Totodată, acestea trebuie să fie pregătite să acționeze mai devreme – în special cele cu cadre monetare mai slabe – dacă se materializează riscurile concrete de deancorare a așteptărilor inflaționiste.

De asemenea, FMI consider că guvernele ar trebui să acționeze pentru a preveni întreruperile de curent din cauza utilităților care reduc producția, dacă aceasta devine neprofitabilă.

Întreruperile, în special în China, ar putea afecta activitatea chimică, a oțelului și a producției, atenționează FMI. Instituția mai spune că acestea se pot adăuga la întreruperile globale ale lanțului de aprovizionare în timpul unui sezon de vârf pentru vânzările de bunuri de larg consum.

În plus, întrucât facturile mai mari la utilități sunt regresive, sprijinul acordat gospodăriilor cu venituri mici poate ajuta la atenuarea impactului șocului energetic asupra populațiilor cele mai vulnerabile, susține FMI.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă