22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalDe ce se prăbușește industria construcțiilor

De ce se prăbușește industria construcțiilor

Industria construcțiilor, care începuse bine anul 2022, are din nou probleme în Europa.

“Sectorul construcțiilor suferă sub presiunea prețurilor excesiv de ridicate la energie și materiale, dar și din cauza lipsei de materii prime. La acestea se adaugă anularea comenzilor existente sau ofertele care nu mai pot fi trimise”, explică un comunicat de presă.

Începutul anului 2022 arăta promițător în sectorul construcțiilor. La acel moment erau multe comenzi și o cifră de afaceri în creștere. În lunile ianuarie și februarie 2022, firmele de construcții s-au putut bucura de condiții meteo favorabile pentru a procesa comenzile existente.

Acest lucru este confirmat de cifrele VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau – Asociația Germană a Întreprinderilor Constructoare de mașini și utilaje) pentru anul 2021. Aceste date reflectau deja o situație pozitivă în industria construcțiilor. Având o creștere a comenzilor cu aproape 60% față de anul precedent, sectorul utilajelor pentru construcții și materiale de construcții a ocupat locul patru în topul comenzilor primite de constructorii germani de utilaje.

Apoi a început războiul din Ucraina și odată cu el nesiguranța privind disponibilitatea materialelor și a resurselor energetice. De asemenea, au crescut enorm prețurile.

Sectorul construcțiilor se mai confruntă și cu un risc de cerere insuficientă. Furnizorii de materii prime oferă de cele mai multe ori prețurile actualizate sau nu oferă niciun angajament privind prețul. Acest lucru duce la un risc economic ridicat pentru contractanții din sectorul construcțiilor la depunerea ofertei, deoarece clienții doresc siguranță și rareori acceptă clauze de majorare a prețurilor. Aproape o treime dintre companiile germane de construcții nu mai depun momentan nicio ofertă. Și nici situația comenzilor deja existente nu arată mai bine, deoarece din ce în ce mai multe proiecte de construcții sunt anulate sau amânate.

Industria construcțiilor se bazează pe proiecte planificate ecologic

Durabilitatea în construcții presupune ca proiectele să fie planificate ecologic și să poată fi utilizate pe termen lung. Pentru a închide ciclul de viață al clădirii, ar trebui să fie luată în considerare o posibilă demolare a clădirii, inclusiv reciclarea materialelor de construcții.

Pe lângă ciclul de viață al materialelor de construcție, trebuie să fie închis și ciclul utilajelor. Achiziționarea și vânzarea utilajelor second-hand are o contribuție esențială în închiderea acestui ciclu de viață. Utilajele second-hand pentru construcții, echipamentele în plus și vehiculele second-hand pentru construcții își pot schimba proprietarii în urma unor licitații online.

Una dintre platformele online de licitație este Surplex.com. Utilajele cu valoare depreciată pot fi vândute la cerere direct casei de licitații industriale Surplex. Această casă de licitație are sediul în Düsseldorf și deține birouri în 15 țări europene. Peste 200 de angajați din 20 de țări realizează o cifră de afaceri anuală de peste 100 milioane de euro.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 842: Zelenski cere G7 un Plan Marshall

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din ţările G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei. Avem...

Tricourile tricolorilor din meciul cu Ucraina, însoțite de portretele pictate ale acestora, într-o licitație caritabilă

Tricourile tricolorilor din meciul cu Ucraina, însoțite de portretele pictate ale acestora sunt incluse într-o licitație caritabilă extraordinară, organizată de Federația Română de Fotbal...

SUA şi Ucraina au încheiat un acord de apărare considerat un precursor al aderării la NATO

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă