17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăUn angajat din trei are un salariu minim mai mic decât 1.524...

Un angajat din trei are un salariu minim mai mic decât 1.524 de lei

Aproximativ unul din trei angajaţi din economie are în prezent contract de muncă cu salariu mai mic decât valoarea salariului minim anunţată pentru anul viitor, a arătat marţi ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook, notează Agerpres.

“Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârşitul lunii septembrie şi, odată cu el, un mecanism predictibil de creştere pentru anii următori. În prezent, sunt 1.970.000 salariaţi cu contracte de muncă active şi normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariaţi activi). Dintre aceştia, aproximativ 1.290.000 de salariaţi beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al creşterii salariului minim în 2022 este de 1,8 miliarde de lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuţii şi impozit”, a menţionat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, salariul minim net va fi majorat cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 138 de lei faţă de valoarea actuală, a explicat Raluca Turcan.

“Formula de stabilire a salariului minim pe care am discutat-o astăzi (marţi, n.r.) cu sindicatele şi patronatele în cadrul Consiliului Naţional Tripartit este fundamentată pe indicatori economici, este predictibilă şi va aduce o creştere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022. Astfel, începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 10,9%”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a susţinut că formula de calcul utilizată pentru stabilirea salariului minim pentru anul viitor ia în calcul ponderea salariului minim brut în câştigul mediu brut prognozat pentru anul viitor.

“Formula de calcul pe care am prezentat-o astăzi ia în considerare: rata inflaţiei de 5,0% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză; 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT; creşterea câştigului mediu brut. Astfel, ponderea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.550 lei) în câştigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (5.889 lei la sfârşit de an 2022, în creştere cu 6,68% faţă de începutul de an 2022) este de 43,3%; o parte din creşterea economică prognozată 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corecţie de 2%”, a notat Raluca Turcan.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă