18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăȘefi pe salarii de peste 12.000 de euro pe lună. DOVADA CĂ...

Șefi pe salarii de peste 12.000 de euro pe lună. DOVADA CĂ ASF VEGHEAZĂ LA PROPRIUL INTERES ȘI IGNORĂ MILIOANE DE ROMÂNI

Nu ne-am propus să trezim din somn conducerea instituției ASF și nici să întrerupem viața de huzur a șefilor de acolo care se lefăie în salarii de peste 10.000 de euro pe lună, ci să aflăm despre cum a evoluat piața RCA-urilor la aproape 1 an de la falimentul City Insurance, când au fost afectați peste 3,3 milioane de șoferi.

Am trimis la Autoritatea de Supraveghere Financiară câteva întrebări legat de prețurile RCA, evoluția prețurilor, despre principalii jucători din piață și eventualele activități, proiecte, noutăți pe care ni le poate da această instituție înființată în 2013 cu scopul de a veghea în piața asigurărilor, și am primit doar răspunsuri cu copy-paste luate din legislația de pe site, informații publice la care avem acces cu toții. Ne-am interesat și dacă ar fi vreo variantă de desființare a polițelor RCA întrucât șoferii care sunt implicați cu sau fără voie în accidente stau și așteaptă luni de zile cu mașina avariată și mulți sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a o repara, ceea ce înseamnă de fapt că polițele RCA devin inutile, iar această instituție cu o vechime în piață de 9 ani se face că lucrează.

Revenind la evoluția prețurilor din piața RCA și la faptul că scumpirile s-au produs brusc, ASF ar fi trebuit să ia măsuri în acest sens, deși nu am văzut niciun proiect de succes. Vă prezentăm mai jos, răspunsul ASF primit la această întrebare: ,,Art 181 (3)  Statele membre pot menține sau introduce obligația de notificare prealabilă sau aprobare a majorărilor tarifelor propuse numai ca un element al unui sistem general de control al prețurilor.În condițiile în care România nu a negociat și nu a implementat în legislația națională, de la data aderării și până la această dată, un sistem general de control al prețurilor, societățile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă RCA.. Și atunci dacă fiecare societate face ce vrea, ASF ce mai face?

De fapt, ASF ne face atenți că lucrează, dar fără rezultate, după ce ne-a adus aminte că a înaintat un proiect, care s-a pierdut în sertarul ministrului de finanțe, Adrian Câciu.

,,Autoritatea de Supraveghere Financiară a înaintat Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA. În data de 18.02.2022, Proiectul de Hotărâre a fost supus consultării publice. Conform acestei proceduri, persoanele și părțile interesate au transmis propunerile, sugestiile și opiniile considerate necesare sau oportune cu privire la proiectul menționat. În continuare, A.S.F. își arată disponibilitatea de a contribui prin toate acțiunile sale la identificarea celor mai bune soluții care să vină în sprijinul consumatorilor de produse de asigurare.”, este răspunsul primit R.L. de la ASF.

Paragrafele de mai sus sunt câteva dintre copy-paste-urile pe care ASF ni le-a trimis, dar nu ne-a răspuns în fapt ce lucrează de fapt și de ce noi românii achităm salariile uriașe ale șefilor de acolo. Spre exemplu, președintele Nicu Marcu încasează potrivit declarațiilor de pe ASF 58.733 net pe lună, la care se adaugă primă de vacanță încă o dată pe atât, plus al 13-lea salariu, plus alte bonusuri lunare, ceea ce înseamnă un minim pe lună de 13.000 de euro. Elena Doina Dascălu este omul numărul 2 în ASF care încasează total pe lună nu mai puțin de 11.500 de euro. Cristian Roșu, (vicepreședinte), Daniel Ștefan Armeanu (vicepreședinte) și Gabriel Grădinescu (vicepreșeinte), 3 vicepreședinți care iau fiecare pe lună de la ASF nu mai puțin 10.500 de euro. Dacă totalizăm veniturile a celor 5 șefi avem aproape 50.000 de euro pe lună, bani care se duc în buzunarele lor, iar șoferii plătesc polițe în rate pentru că nu mai au puterea să le achite. Nu vorbim doar despre șoferii de rând, ci și de firmele îngenucheate de facturile la utilități, de schimbări la contactele part-time și alte taxe și impozite intrate de la 1 august și altele de la 1 ianuarie de la anul viitor.

Este sau nu ASF o instituție inutilă în această situație în care șoferii trebuie să se descurce pe cont propriu cu polițe scumpite de 3 ori peste noapte? Concluzia o trage fiecare cititor în parte!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă