15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăSchimbări de la 1 iulie: înghețarea angajărilor și modificarea codului fiscal

Schimbări de la 1 iulie: înghețarea angajărilor și modificarea codului fiscal

1 iulie vine cu schimbări mari în ceea ce privește măsurile pe care Coaliția le pregătește. În primul rând, statul care plătește în acest moment aproape 1,27 de milioane de bugetari pune stop angajărilor până la finalul anului, cel puțin, din cauza faptului că suntem la un pas de criză economică, dar și că măsurile sociale luate deja nu mai permit susținerea de noi bugetari.

Guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice. De asemenea, documentul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022.

Ordonanța a fost adoptată după ce zeci de instituții centrale și locale au lansat în ultima lună concursuri de angajare pe ultima sută de metri, în condițiile în care numărul de bugetari a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Doar în luna aprilie a fost o creștere de 1.700 de noi angajări față de luna precedentă.

Și tot de la 1 iulie sau până la această dată urmează să fie adoptată Ordonanța de urgență cu modificările aduse Codului Fiscal. Discuțiile pe această temă vor continua în Coaliție, acolo unde social-democraţii au avansat mai multe propuneri cu privire la deducerile aplicate persoanelor cu venituri mici și la o contribuție pentru sănătate și educație.

În viziunea PSD, taxa de solidaritate este de fapt “o contribuție pentru educație și sănătate” și ar trebui să reprezinte pâna la 1% din cifra de afaceri a marilor companii.

Cele aproximativ 330 de firme vizate, susține Marcel Ciolacu, plătesc prea puțin în prezent, în medie cam 0,8% impozit.

Și UDMR susține taxarea pe o perioadă limitată, de un an sau 2, a companiilor cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Dar Kelemen Hunor nu dă șanse mari introducerii acestei măsuri, mai ales că PNL nu vrea nicio modificare în sistemul de taxare a companiilor.

“Am stabilit un plafon pe care și-l poate permite România în acest moment. Era vorba de o taxă direcționată către sănătate și învățământ. Încă avem aceste discuții, avem opinii divergente, dar este normal să avem opinii divergente. Important este, când am luat deciziile, să fie cele corecte și cele așteptate de către români și mai ales cele eficiente pentru societate. Excepțiile din Codul Fiscal în acest moment însumează în jur de 64 de miliarde. Un pic cam mult.”, a declarat Marcel Ciolacu, șeful PSD.

Partidele din coaliție nu au găsit încă un consens nici în privința impozitării salariilor și a pensiilor foarte mari. Cert este că cei cu venituri sub 4.500 de lei brut vor avea deduceri de 10%, lucru agreat atât de PSD, cât și de PNL.

Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază intenţia PSD de a supraimpozita pensiile speciale şi salariile mari, dar se arată neîncrezător că banii obţinuţi din “contribuţia pentru sănătate şi educaţie” vor fi folosiţi în scopul anunţat.

“Impozitarea pensiilor speciale peste nivelul unei pensii medii este o idee foarte bună. Pensiile speciale sunt un simbol al inechităţii în România. Cei care au fost apropiaţi de centrii de putere ai statului şi-au atras atâtea privilegii încât pot să iasă la pensie la 45 de ani cu pensii de peste zece ori mai mari decât pensiile pentru care românii normali sunt obligaţi să plătească lună de lună până la 65 de ani sume foarte mari (25% din salariu)”, scrie fostul ministru al Economiei.

Ordonanța împotriva speculei, adoptată

Ce avem sigur este Ordonanța privind combaterea acțiunilor speculative.

„E o OUG pe care avem datoria să o aprobăm, așa încât să putem să evităm situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în perioada pandemiei, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina. Avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri. … E important să asigurăm un cadru reglementat și onest între cerere și ofertă, pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor.”, a spus premierul Ciucă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă