19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSalariații din industria alimentară, lăsați cu ochii în soare. Modificarea legii, amânată

Salariații din industria alimentară, lăsați cu ochii în soare. Modificarea legii, amânată

Angajații din industria alimentară au fost aduși cu salariile la zi, însă atunci când s-a făcut legea, nu au fost incluși și angajații care se ocupă de băuturi, astfel că aceștia au fost lăsați pe dinafară și tot întorc capul ca să primească un răspuns. Între timp, de la 1 iulie, bugetarii din majoritatea ministerelor au avut parte de majorări salariale.

Legea privind acordarea facilităților salariale pentru angajații din industria alimentară și agricultură a fost inițiată de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și votată de Parlament repede, dar după finalizarea procesului legislativ s-a descoperit că de la prevederile ei sunt excluși circa 10.000 de salariați care activează în industria de îmbuteliere a apelor minerale și plate, a sucurilor și berii.

Angajaţii din industria alimentară au fost departajaţi prin două coduri CAEN, conform directivelor europene, iar de creşterea salariului beneficiază doar angajaţii dintr-un singur cod. Potrivit modificărilor, la codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor. Mai mult, tot aici figurează și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor.

Legea, în care a fost inclus și programul guvernamental „Sprijin pentru România”, omite salariații care lucrează în activități incluse în  codul CAEN 11. Aici figurează, printre altele, producerea berii, a sucurilor din fructe și legume, precum și producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate. Cum legea nu face referire la codul CAEN 11, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de majorarea salarială. În ciuda insistențelor sindicatelor din industria alimentară, până acum autoritățile nu au făcut nimic pentru îndreptarea greșelii, deși ar fi putut adopta o ordonanță de urgență pentru aceasta.

Ce facilități se acordă 

Legea privind acordarea facilităților salariale prevede o majorare a salariului minim brut la 3.000 de lei (fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri) pentru angajații din industria agricolă și alimentară începând cu data de 1 iunie 2022 și până pe 31 decembrie 2028.

Totodată, angajații din cele două sectoare sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75% pentru aceeași perioadă.

Astfel, angajații din industria agricolă și alimentară au același regim de salarizare precum cel introdus în construcții prin prevederile OUG 114/2018. La un salariu brut de 3.000 lei, angajatul primea un salariu net de 1.775 lei, iar odată cu aplicarea facilităților el încasează 2.363 lei net, ceea ce reprezintă o creștere de 588 lei/lună.

„Din păcate, absența unui dialog real conduce la luarea unor măsuri doar parțial bune. Același lucru s-a întâmplat și cu normele emise recent de Ministerul Finanțelor pentru aplicarea legii prin care se acordă facilități fiscale salariaților din industria alimentară și agricultură.

În continuare sunt omiși de la prevederile ei salariații din sectoarele apă minerală, sucuri și bere. Greșelile nu se opresc aici, ignorându-se faptul că există anumite particularități ale activității în industria alimentară, iar impunerea unui procent de 80% din materia primă folosită să provină din producția internă este o altă gafă.

M-am săturat ca de ani de zile să auzim doar lozinci în ceea ce privește interdicțiile impuse de Comisia Europeană, timp în care salariile românilor rămân mici, iar muncitorii calificați ne pleacă din țară. Oare Comisia Europeană sau Guvernul nostru se gândesc că aceste erori și diferențe uriașe de venituri există în condițiile în care prețurile de la noi sunt comparabile cu cele din Vest?” a declarat Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA.

Salarii mărite și pentru bugetari

De la 1 iulie au fost majorate și salariile în aparatul bugetar cu cel puțin 15%, însă banii vor fi primiți începând cu luna august.

Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De majorări au avut parte majoritatea bugetarilor din ministere. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății;

Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Deci la prima vedere ar fi un haos în ceea ce privește salarizarea celor din industria agro-alimentară, însă în fapt poate fi vorba despre un haos controlat. De cealaltă parte, nu putem nici să nu observăm că anumite categorii de bugetari au mai primit încă ceva la salarii în contextul creșterii inflației, majorări de care nu au parte toți românii.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă