1.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăS-au încheiat negocierile dintre Hidroconstrucția, Hidroelectrica și Hidroserv pentru lucrările de construcție...

S-au încheiat negocierile dintre Hidroconstrucția, Hidroelectrica și Hidroserv pentru lucrările de construcție ale hidrocentralei Răstolița

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că s-au încheiat negocierile între Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia, respectiv Hidroserv, care vizează întreaga desfăşurare a lucrărilor până la punerea în funcţiune a hidrocentralei de la Răstoliţa.

„În 20 septembrie, Curtea Constituţională a dezbătut ordonanţa REPower, cea care practic scurtează termenele şi accelerează investiţiile deja începute în zona hidro. A amânat termenul pentru început de octombrie, dar noi avem încredere că va trece testul de constituţionalitate şi va accelera toate aceste proiecte despre care am vorbit. Noi am avut într-adevăr discuţii cu domnul ministru Fechet, cu domnul prefect, căruia îi mulţumesc încă o dată pentru că ne sprijină cu acest proiect (Răstoliţa, n.r.) şi ne dorim cât mai repede să parcurgem procedurile de mediu, suntem de acord, este ceea ce trebuie să facem, le vom parcurge aşa cum cere legea şi în cel mai scurt timp să putem finaliza. Ceea ce vă pot anunţa – şi este o premieră – este că s-au încheiat negocierile între Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia, respectiv Hidroserv”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Mureş, citat de Agerpres.

Ministrul a spus că proiectele începute în sectorul energetic trebuie terminate din două motive, unul din perspectiva investiţiilor foarte mari şi a stadiului avansat de realizare al lucrărilor, iar al doilea din punctul de vedere a siguranţei sistemului energetic.

„Discutăm de investiţii de sute de milioane de euro din partea statului român, bani deja cheltuiţi. E valabil la Răstoliţa, e valabil la Dumitra, pe Jiu, e valabil şi undeva pe Siret, deci sunt multiple investiţii începute şi cu grad de finalizare foarte mare. Înţeleg că la Răstoliţa este de peste 90% poate chiar 95%. Şi atunci avem o investiţie cred că de 170 de milioane de euro în Răstoliţa deja cheltuiţi. Pe de altă parte, discutăm de siguranţa sistemului energetic. Capacităţile hidro pot fi folosite inclusiv pentru echilibrarea sistemului, ceea ce România are nevoie disperată să facă. Noi scoatem din exploatare undeva la 4500 de megawaţi pe bază de cărbune în următorii ani. Mă refer la lignit, Complex Energetic Oltenia şi sigur, în Valea Jiului se produce foarte puţin. Ei sunt răspunzători, sunt undeva la 0,3% din tot ceea ce produce România la nivelul sistemul energetic naţional. Şi între a pune în pericol sistemul energetic naţional, de securitate energetică a României, versus anumite proceduri care ţin de mediul înconjurător, cred că trebuie să prioritizăm securitatea sistemului energetic, dacă avem de ales între cele două şi din păcate, de multe ori avem de ales”, a susţinut Sebastian Burduja.

Ministrul a arătat că Tarniţa-Lăpuşteşti va putea produce între 500 şi 1000 de megawaţi cu cele patru turbine prevăzute, fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....
Ultima oră
Pe aceeași temă