20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, în rândul țărilor cu venituri mari. La cât a ajuns PIB-ul?

România, în rândul țărilor cu venituri mari. La cât a ajuns PIB-ul?

România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari, după ce venitul național brut pe cap de locuitor a crescut de la 12.570 de dolari la 17.170 de dolari, în 2021.

Pentru ca un stat să fie inclus în categoria țărilor cu venituri mari venitul național brut anual pe cap de locuitor trebuie să fie mai mare de 13.205 de dolari.

Banca Mondială realizează anual un clasament al țărilor în funcție de veniturile pe cap de locuitor (Venit Național Brut – VNB), nivelurile fiind venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari, scrie gandul.ro.

Banca Mondială a anunțat, pe pagina sa de internet, că, anul acesta, șase țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Pe lângă România, au avansat Belize și Panama. Pe de altă parte,  statele care au retrogradat în clasamentul sunt Liban, Palau și Zambia.

„Economiile din Panama și România au fost afectate de pandemia COVID-19 în 2020 și s-au mutat în grupul cu venituri medii superioare. În 2021, ambele au cunoscut o revenire puternică, readucându-le în grupul cu venituri mari”, conform Băncii Mondiale.

În prezent, toate statele din Uniunea Europeană se încadrează acum la țări cu venituri mari, singura excepție fiind Bulgaria. În clasamentul Băncii Mondiale, România stă mai bine decât Polonia și Croația, fiind puțin sub Ungaria.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...
Ultima oră
Pe aceeași temă