22.9 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăProcesarea automată a facturilor folosită de nici 1% dintre companii

Procesarea automată a facturilor folosită de nici 1% dintre companii

Sub 1% din companiile din România cu cifră de afaceri mai mare de 1 milion de euro utilizează, în prezent, soluții de prelucrare automată a facturilor, potrivit unei analize DigiSinergy, companie tech care dezvoltă soluția InvOn, aplicație de procesare automată a facturilor.

Stăm prost la digitalizare

Procentajul tinde spre zero (~0.03%), dacă luăm în calcul toate firmele înregistrate în România, indiferent de valoarea business-ului.

România se află foarte departe de statele dezvoltate, care au înțeles beneficiile unor astfel de soluții și au pus accent pe debirocratizarea instituțiilor și companiilor și pe creșterea cunoștințelor digitale.

Nivelul foarte scăzut al competențelor digitale, rezistența la schimbare și birocrația sunt principalii blockeri în adopția soluțiilor digitale în automatizarea procesării facturilor în firmele locale, România fiind printre statele UE cu cele mai slabe performanțe privind integrarea tehnologiilor digitale în economia națională, ocupând antepenultimul loc, potrivit Indicelui economiei și societății digitale (DESI) elaborat de Comisia Europeană în 2020.

Accelerarea procesului de digitalizare din ultimii doi ani schimbă, însă, radical lucrurile și în România. „Odată cu digitalizarea forțată în pandemie, preocuparea companiilor pentru integrarea tehnologiilor digitale a crescut exponențial și va continua să crească pe fondul valului contextual. Practic, pentru a rezista în business, firmele trebuie să fie cu un pas înaintea competiției, iar în contabilitate, unde resursa umană este extrem de importantă, dar și limitativă, firmele specializate sau departamentele interne din companii nu pot scala în lipsa automatizării. După experiența ultimilor aproape 2 ani, ne așteptăm ca adopția soluțiilor de prelucrare automată a documentelor să ia amploare, datorită awareness-ului necesității de digitalizare, creșterii pieței, dar și pentru a suplini lipsa forței de muncă în acest segment”, spune Natalia Lepădatu, cofondator DigiSinergy.

Roluri precum cele de operator de introducere date, ce presupun activități repetitive, dar pentru care profilul căutat impune angajaților studii superioare, își găsesc tot mai greu candidați.

„Astfel, principalul declanșator pentru a stârni preocuparea companiilor pentru soluțiile de procesare automată a documentelor intervine odată cu nevoia de a angaja colegi pentru procesarea manuală a documentelor. Odată implementate, soluțiile de prelucrare automată a documentelor vor genera pentru companii economii anuale de până la 80% asociate acestui proces, însemnând zeci și sute de mii de euro per companie, în funcție de volumul documentelor procesate”.

Este și cazul InvOn, soluție dezvoltată de o echipă cu peste 20 de ani de experiență în automatizarea proceselor, care procesează lunar 50.000 de facturi și pentru care, reprezentanții DigiSinergy estimează o creștere cu 50% a volumului lunar până la finalul anului în curs și cu 300% până la finalul anului 2022, ajungând, astfel, la 150.000 de documente financiare procesate lunar.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Planul lui Donald Trump înfricoșează globaliștii

Oficinele democrate din SUA intră deja în fibrilație. Știu că Biden va pierde puterea, după alegerile prezidențiale din toamnă. Project 2025 – programul revizuit...

Jens Stoltenberg va încerca să-l convingă pe Viktor Orban să susțină eforturile NATO pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri la Budapesta pentru a încerca să găsească un teren de înţelegere cu premierul ungar, Viktor Orban,...

Percepția asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit, anunță Comisia Europeană

Percepția cetățenilor asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit, indică tabloul de bord privind justiția în UE, realizat de Comisia Europeană. Comisia Europeană a publicat, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă